Azipod

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Первата в света установка Azipod. Подарък от ABB на музея Forum marinum, Турку. Била е поставена на буксира Seilin през 1990 г.

Azipod (изписването на кирилица е рядко Азипод, от англ. azimuthазимут, полярен ъгъл и pod – капсула, гондола на двигател) – бранд на фирмата ABB Group, под който се произвеждат съдови тягови управляеми двигателни установки (винто-рулеви колонки – ВРК). Изначално е разработен във Финландия в корабостроителницата Wärtsilä. Разновидност на азимутното подрулващо устройство.

Принцип на действие[редактиране | редактиране на кода]

В традиционните двигателни системи двигателя се намира вътре в корпуса на съда, а въртенето се предава на движителя (винта) посредством междинни валове, понякога и през редуктор.

ВРК на Azipod се състои от тягов електромотор, разположен в отделен корпус – под. Гребния винт се поставя директно на вала на електродвигателя, което позволява да се предава въртящия момент от двигателя непосредствено на винта, без междинни валове и редуктори. Отказа от междинните елелменти позволява да се спестят енергийните загуби, които се получават при предаване на движението от двигателя на винта. Установката е закрепена извън корпуса на съда с помощта на шарнирен механизъм и може да се върти около вертикалната ос на 360°, което позволява да се подобри маневреността на съда, както по курса, така и на скорост сравнено с обикновените задвижващи установки. Освен това, такова техническо решение намалява обема на машинното отделение, повишавайки товароподемността, което е много актуално за транспортните съдове.

Съдове с двигателна установка „Azipod“[редактиране | редактиране на кода]

Установка „Azipod“

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Azipod“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.