Карнивал ледженд (круизен кораб)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Карнивал ледженд“
Carnival Legend
Круизният кораб „Карнивал ледженд“
Флаг Панама
Клас и типКруизен кораб
ПроизводителKvaerner Masa-Yards, Хелзинки, Финландия.
Служба
Спуснат на вода17 декември 2001 г.
Влиза в строй24 август 2002 г.
Основни характеристики
Бруто тонаж85 920 брт[1]
Дължина292,50 m
Ширина32,20 m
Газене8 m
Задвижване6xWärtsilä 9L46D дизела, 2х ABB Azipod, 47 880 к.с.
Скорост22 възела
(41 km/h)
Екипаж961 души екипаж
2680 пътника
„Карнивал ледженд“ в Общомедия

Карнивал ледженд (на английски: Carnival Legend) – круизен кораб, построен от Kvaerner Masa-Yards, във Финландия за компанията Carnival Corporation & plc. Той е третият кораб в семейството круизните съдове тип „Spirit“. Построен е през 2001 г. и плава под панамски флаг.

Кораби-близнаци са: Carnival Miracle, Carnival Spirit, Carnival Pride, а също, но с визуално друга форма на комина Costa Atlantica и Costa Mediterranea.

История[редактиране | редактиране на кода]

Строителството на Carnival Legend се извършва в корабостроителницата STX Finland – Kvaerner Masa Yards AB, Хелзинки. Потапянето на дока е на 12 декември 2001 г. едновременно с предаването на кораба-близнак Carnival Pride. На 14 август 2002 г. готовия Carnival Legend е предаден на оператора Carnival Cruise Lines. Кръстница на кораба е британската актриса Джуди Денч и се състои няколко седмици по-късно в английското пристанище Харвич. По време на тържествената церемония, на 21 август 2002 г. кръстницата прави три опита, за да разбие бутилката шампанско в корпуса на кораба. Опита е успешен с помощта на капитана Клаудио Купичи, който опръскал Денч с шампанското.

След влизането си в експлоатация Carnival Legend прави трансатлантически преход и на първо време извършва круизни пътувания между пристанища в Съединените щати, в т.ч. посещавайки Филаделфия и Балтимор, за първи път включени в програмата на фирмата през 2004 г. Carnival Legend е първия съд на Carnival Cruise Lines, който се използва в европейски води, осъществявайки 12 дневни круизи в Северна Европа и правейки преходи през Атлантика. В настояще време съда тръгва от Тампа (Флорида) към западния сектор на Карибския басейн.

Carnival Legend в Роатан, Ислас де ла Байя (Хондурас)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Fakta om fartyg // Архивиран от оригинала на 29 юли 2012. ((sv))

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Carnival Legend в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​