Facebook Messenger

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Facebook Messenger
Facebook Messenger logo.svg
Информация
Разработчик Facebook
Операционна система Уеб, Android, iOS, Windows Phone
Статус Активен
Лиценз Freeware, Частен
Уебсайт www.messenger.com
Facebook Messenger в Общомедия

Facebook Messenger (също известен като Messenger)[1] – е платформа и приложение за изпращане на съобщения. Първоначално е създаден като „Facebook chat“ през 2008 г. През 2010 г. услугата е преработена и Facebook пускат приложения за iOS и Android през 2011 г. Следват нови приложения за различни операционни системи. Създадено е и уеб приложение, като функциите му са отделени от Facebook, а от потребителите се изисква да ползват или уеб интерфейс, или да изтеглят някое от самостоятелните мобилни приложения.

Потребителите могат да изпращат съобщения и да споделят снимки, видео, стикери, аудио и файлове, да реагират на съобщенията на другите потребители и да си взаимодействат с ботове. Услугата поддържа също гласови и видео разговори. Самостоятелните приложения поддържат ползването на повече от един акаунт, разговори с „криптиране от край до край“ по избор и играене на игри.

След отделянето му от основната платформа на Facebook, Messenger има 600 милиона потребители през април 2015 г., които нарастват до 900 милиона през юни 2016 г., 1 милиард през юли 2016 г. и 1,2 милиарда през април 2017 г.

Оценки[редактиране | редактиране на кода]

През ноември 2014 г., „Electronic Frontier Foundation“ (EFF) прибавя Facebook Messenger (Facebook chat) в своята класация за сигурно изпращане на съобщения (на английски: Secure Messaging Scorecard). Той получава резултат 2 от максимум 7 точки. Получава точки за криптирането на комуникацията и за скоро извършен независим одит на сигурността. Не получава други точки, защото комуникациите не са криптирани с ключове, до които доставчикът няма достъп, потребителите не могат да потвърдят самоличността на контактите, старите съобщения не са сигурни, ако са откраднати криптиращите ключове, изходният код не е отворен за независим преглед и дизайнът на сигурността не е подобаващо документиран.[2][3][4]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Facebook Messenger“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Stenovec, Timothy. The Real Reason Facebook Is Forcing You To Download Messenger. // AOL, 13 август 2014. Посетен на 24 март 2017.
  2. Secure Messaging Scorecard. // Electronic Frontier Foundation, 5 април 2016. Посетен на 25 март 2017.
  3. Perez, Sarah. Majority Of Top Messaging Apps And Tools Fail EFF’s Security Review. // AOL, 5 ноември 2014. Посетен на 25 март 2017.
  4. Mlot, Stephanie. Only 6 Messaging Apps Are Truly Secure. // Ziff Davis, 5 ноември 2014. Посетен на 25 март 2017.