Hoffmann-La Roche

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
F. Hoffmann–La Roche Ltd.
Лого на F. Hoffmann–La Roche Ltd.
Основана 1896
Седалище Flag of Switzerland.svgБазел, Швейцария
Служители 80,080 (2008)
Продукти фармацевтика и диагностика
Годишни приходи 13.92 млрд. швейц. франка (2008)45.63 млрд. швейц. франка (2008)[1]
Уебсайт www.roche.com
F. Hoffmann–La Roche Ltd. в Общомедия

F. Hoffmann–La Roche Ltd., популярна и само под името Roche (на български език – Рош) е швейцарска компания, специализирана във фармацевтиката, диагностиката и болничните грижи, един от световните лидери в този бранш.

Седалището на компанията е в град Базел, но има филиали на много места по целия свят – в това число и София, България.

Нейното холдингово дружество Roche Holding AG, е регистрирано на Швейцарската стокова борса с индекс (ROG).

Hoffmann-La Roche притежава американската биотехнологична компания Genentech, и на японската компания Chugai Pharmaceutical Co които са дъщерни дружества на компанията.

Приходите на Roche по време на световната икономическа криза (2008), възлизат на 45,62 милиарда CHF[1] Наследници на основателите на компанията, фамилиите Хофман и Оери, притежават половината от дружеството[1]. Друга швейцарска фармацевтична компания Novartis, притежава 33% от дружеството.

F. Hoffmann-La Roche е пълноправен член на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA)[2].

История[редактиране | редактиране на кода]

Основателя на компанията Фриц Хофман-Ла Рош (седнал), до него е друг известен швейцарски фармацевт Емил Барел.

Компанията е основана през 1896 г. от Фриц Хофман-Ла Рош, като в ранните си години, дружеството е било известно с производството на различни химически препарати, витамини и техните производни.

През 1897 г. в Рош работят около 50 души, а през 1914 г. този брой в различните страни надхвърля 700 сътрудници.

През 1934 г. Hoffmann-La Roche става първата компания, започнала масово производство на синтетичен Витамин C, под търговската марка „Redoxon“.

1957 г. е годината в която започва производството на транквиланти, известни като бензодиазепини (най-известните са Валиум и Rohypnol). Някои изотретиноинови препарати на Hoffmann-La Roche, като „Accutane“ и „Roaccutane“, се използват и за химиотерапия за някои видове рак, но са свързвани с редица тежки странични ефекти, ставайки силно противоречиви, но изключително ефективни срещу коварната болест в същото време.

Roche също така има много тестове на ХИВ и антиретровирусни лекарства. It bought the patents for the polymerase chain reaction technique in 1992. Компанията купува патентите за техниката на полимеразна верижна реакция, през 1992 година. Започва да произвежда и продава няколко вида лекарства срещу рак.

През 1976 г., става тежък производствен инцидент в химически завод в град Севезо, Италия (притежаван от дъщерно дружество на Roche), като вследствие на инцидента е предизвикано голямо замърсяване на района с диоксин (виж: Индустриален инцидент в Севезо.).

Създаване на първите антидепресанти[редактиране | редактиране на кода]

През 1956 г., случайно е открит Ипрониазид (Iproniazid), открит по време на експеримент, докато е извършвано синтезиране на Изониазид (Isoniazid). Първоначално това лекарство е била предназначено за създаване на по-ефективна борба с туберкулозата. Ипрониазид обаче показва, че има свой собствен положителен ефект върху някои хора, страдащи от депресия, като ги кара да се почувстват по-щастливи.

След като става много популярен медикамент, Ипрониазид е изтеглен от пазара в началото на 60-те години, поради токсични странични ефекти.

Hoffmann-La Roche в България[редактиране | редактиране на кода]

Представителство на компанията в България е поставено през 1927 г., когато за пръв представител на F.Hoffmann-La Roche Ltd. в страната е назначен Петър Кацаров.

През 1928 г. Roche открива консигнационен склад в България.

През 1991 г. Roche учредява самостоятелно бюро в София.

Рош България ЕООД представлява F.Hoffmann-La Roche Ltd. в България, и предлага около 50 съвременни лекарства за следните терапевтични области: онкология, вирусология, нефрология и трансплантация, ревматоиден артрит, остеопороза, отслабване и др.

От 2006 г. д-р Мария Трифонова заема длъжността на генерален мениджър в Рош България ЕООД.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Annual Report 2008 (PDF). // Roche. Посетен на 28 февруари 2009.
  2. The Pharmaceutical Industry in Figures – 2008 Edition. // European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA). с. 49. Посетен на 25 август 2008.