Hoffmann-La Roche

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
F. Hoffmann–La Roche Ltd.
Лого на F. Hoffmann–La Roche Ltd.
Основана 1896
Седалище Flag of Switzerland.svgБазел, Швейцария
Служители 80,080 (2008)
Продукти фармацевтика и диагностика
Годишни приходи 13.92 млрд. швейц. франка (2008)45.63 млрд. швейц. франка (2008)[1]
Уебсайт www.roche.com
F. Hoffmann–La Roche Ltd. в Общомедия

F. Hoffmann–La Roche Ltd., популярна и само под името Roche (на български език – Рош) е швейцарска компания, специализирана във фармацевтиката, диагностиката и болничните грижи, един от световните лидери в този бранш.

Седалището на компанията е в град Базел, но има филиали на много места по целия свят – в това число и София, България.

Нейното холдингово дружество Roche Holding AG, е регистрирано на Швейцарската стокова борса с индекс (ROG).

Hoffmann-La Roche притежава американската биотехнологична компания Genentech, и на японската компания Chugai Pharmaceutical Co които са дъщерни дружества на компанията.

Приходите на Roche по време на световната икономическа криза (2008), възлизат на 45,62 милиарда CHF[1] Наследници на основателите на компанията, фамилиите Хофман и Оери, притежават половината от дружеството[1]. Друга швейцарска фармацевтична компания Novartis, притежава 33% от дружеството.

F. Hoffmann-La Roche е пълноправен член на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA)[2].

История[редактиране | редактиране на кода]

Основателя на компанията Фриц Хофман-Ла Рош (седнал), до него е друг известен швейцарски фармацевт Емил Барел.

Компанията е основана през 1896 г. от Фриц Хофман-Ла Рош, като в ранните си години, дружеството е било известно с производството на различни химически препарати, витамини и техните производни.

През 1897 г. в Рош работят около 50 души, а през 1914 г. този брой в различните страни надхвърля 700 сътрудници.

През 1934 г. Hoffmann-La Roche става първата компания, започнала масово производство на синтетичен Витамин C, под търговската марка „Redoxon“.

1957 г. е годината в която започва производството на транквиланти, известни като бензодиазепини (най-известните са Валиум и Rohypnol). Някои изотретиноинови препарати на Hoffmann-La Roche, като „Accutane“ и „Roaccutane“, се използват и за химиотерапия за някои видове рак, но са свързвани с редица тежки странични ефекти, ставайки силно противоречиви, но изключително ефективни срещу коварната болест в същото време.

Roche също така има много тестове на ХИВ и антиретровирусни лекарства. It bought the patents for the polymerase chain reaction technique in 1992. Компанията купува патентите за техниката на полимеразна верижна реакция, през 1992 година. Започва да произвежда и продава няколко вида лекарства срещу рак.

През 1976 г., става тежък производствен инцидент в химически завод в град Севезо, Италия (притежаван от дъщерно дружество на Roche), като вследствие на инцидента е предизвикано голямо замърсяване на района с диоксин (виж: Индустриален инцидент в Севезо.).

Създаване на първите антидепресанти[редактиране | редактиране на кода]

През 1956 г., случайно е открит Ипрониазид (Iproniazid), открит по време на експеримент, докато е извършвано синтезиране на Изониазид (Isoniazid). Първоначално това лекарство е била предназначено за създаване на по-ефективна борба с туберкулозата. Ипрониазид обаче показва, че има свой собствен положителен ефект върху някои хора, страдащи от депресия, като ги кара да се почувстват по-щастливи.

След като става много популярен медикамент, Ипрониазид е изтеглен от пазара в началото на 60-те години, поради токсични странични ефекти.

Продукти[редактиране | редактиране на кода]

Научни изследвания[редактиране | редактиране на кода]

Ключови фигури[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Hoffmann-La Roche в България[редактиране | редактиране на кода]

Представителство на компанията в България е поставено през 1927 г., когато за пръв представител на F.Hoffmann-La Roche Ltd. в страната е назначен Петър Кацаров.

През 1928 г. Roche открива консигнационен склад в България.

През 1991 г. Roche учредява самостоятелно бюро в София.

Рош България ЕООД представлява F.Hoffmann-La Roche Ltd. в България, и предлага около 50 съвременни лекарства за следните терапевтични области: онкология, вирусология, нефрология и трансплантация, ревматоиден артрит, остеопороза, отслабване и др.

От 2006 г. д-р Мария Трифонова заема длъжността на генерален мениджър в Рош България ЕООД.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Annual Report 2008 (PDF). // Roche. Посетен на 2009-02-28.
  2. The Pharmaceutical Industry in Figures – 2008 Edition. // European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA). с. 49. Посетен на 2008-08-25.