iPhone

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от IPhone 6)
Направо към навигацията Направо към търсенето
5S 5C
5S
5C
iPhone 7
iPhone 3G, 4 и 5, в мащаб

iPhone е марка смартфон, произвеждан от компютърния гигант Apple Inc. Първият iPhone е представен от главния изпълнителен директор на Apple Стив Джобс (1955 – 2011) на 9 януари 2007 г. и пуснат в продажба на 29 юни 2007 г. Най-новите модели на телефона са iPhone 11, iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max, които са представени на специално събитие на 10 септември 2019 година.

Телефонът притежава основната възможност за ползване на интернет и електрона поща, и чувствителен на множествен допир екран (multi-touch screen) с виртуална клавиатура. Може да се ползва като камера и преносимо устройство за възпроизвеждане на музика и картина (еквивалент на iPod). Стандартно разполага с клиент за електронна поща, уеб браузър и Wi-Fi свързаност. В средата на 2008 г. Apple пуска онлайн магазина App Store, от който допълнително могат да се свалят приложения на разработчици.

Има 20 модела на iPhone, всеки придружаван с една от тринадесетте големи версии на операционната система iOS (бивша iPhone OS). Оригиналният iPhone установява стандарт по отношение на размера на екрана и разположение на основния бутон, които се запазват при следващите модели. В iPhone 3G е добавена връзка с 3G-мрежа и A-GPS. В iPhone 3GS са добавени компас, по-бърз процесор и камера с по-висока разделителна способност, както и възможност за видеозапис на 480p.

В iPhone 4 има две камери (предна и задна), и екран с по-висока разделителна способност – т.нар. ретина дисплей (960x640). iPhone 4S е снабден с по-бързия двуядрен процесор A5 (вграден по-рано в iPad 2), камера с по-висока разделителна способност (8 мегапиксела), видеозапис с резолюция 1080p и стабилизация. На външен вид iPhone 4S е еднакъв с iPhone 4 (различават се единствено по броя разрези на страничната метална обшивка), но 4S предлага гласов контрол на телефона чрез системата за обработка на естествен език Siri. iPhone 5 е обявен на 12 септември 2012 г. В сравнение с предшественика си разполага с два пъти по-бърз процесор, по-голям екран (1136x640), 8 мегапикселова задна камера с поддръжка на HD видео и предна 1,2 мегапикселова камера. Телефонът поддържа 4G, както и HSPA+, DC-HSDPA и LTE (Long Term Evolution).iPhone 5s не представя нищо ново, освен Touch ID(скенер за пръстови отпечатъци).IPhone 5c е по-евтин модел с по-малко екстри и голямо цветово разнообразие. Следват 6, 6+, 6s, 6s+, 7, 7+, 8, 8+, X, XS, XS Max и XR, 11, 11 Pro и 11 Pro Max[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

iPhone се появява първо на пазара в САЩ през 2007 г., а няколко седмици по-късно е официалното му внасяне в Европа. Първите европейски страни, в чиито магазини се продава iPhone, са Великобритания, Германия и Франция.

На 11 юли 2008 г. в 22 страни е пуснат в продажба iPhone 3G, който поддържа по-бързата 3G-мрежа и А-GPS.[2] На 8 юни 2009 г. е представен iPhone 3GS, който притежава подобрена производителност, 3-мегапиксела камера с видеозапис и автофокус. Телефонът е пуснат в продажба на 19 юни 2009 г. в САЩ, а в Канада и 6 европейски страни, в Япония и Австралия – на 26 юни. В другите държави устройството се предлага от юли и август същата година. На 28 ноември 2009 г. започват продажбите в Южна Корея.

iPhone 4 се продава от 24 юни 2010 г.

На 4 октомври 2011 г. Apple представя iPhone 4S, който излиза в продажба на 14 октомври 2011 г.

За третото тримесечие на 2011 г. Apple са продали 17 млн. iPhone (увеличение от 21% спрямо предходната година). [3]

На 20 септември 2013 Apple пуска на пазара новите модели iPhone 5S и iPhone 5C.

Основни характеристики[редактиране | редактиране на кода]

iPhone 4S

Дизайнът на iPhone 4 е първата пълна промяна във външния вид и функционалностите на телефона, познати дотогава. Въпреки че размерът на устройството запазва на 3.5-инчовия екран, той вече е с рязко подобрена разделителна способност и с multitouch функционалност – т.е. приема команди от повече от една точка на докосване. Дизайнът на iPhone 5 от своя страна е най-генералната промяна в размерите на устройството – телефонът вече е по-висок и екранът му е вече с диагонал от 4 инча.[4]

Хардуер[редактиране | редактиране на кода]

Екран[редактиране | редактиране на кода]

Заден изглед на оригиналния iPhone (ляво), направен от алуминий, и iPhone 3G, направен изцяло от твърда пластмаса[5]

iPhone има сензорен екран, който разпознава само докосване с пръсти или специални „писалки“. Екранът реагира на три датчика. Датчик за разстояние изключва екрана, когато телефонът се доближи до ухото. Това се прави, за да се пести енергията, използвана от батерията. Датчик за осветеност регулира яркостта на екрана. Вграден акселерометър следи ориентацията на телефона и променя екрана между режимите „портрет“ и „пейзаж“.

Софтуерната актуализация от януари 2008 г. дава възможност на първото поколение iPhone да определя местоположението си чрез трилатерация на сигналите от мобилните и Wi-Fi мрежи, въпреки че в телефона липсва GPS-модул. iPhone 3G и iPhone 3GS имат A-GPS, а в iPhone 3GS има и вграден цифров компас (магнитометър).

iPhone има пет физически бутона: бутонът „меню“ е на лицевата страна, непосредствено под дисплея; на горната страна е бутонът за събуждане/приспиване на устройството, а от лявата страна са двата бутона за увеличаване/намаляване на звука и бутонът за изключване на звука. Бутоните първоначално са изработени от пластмаса, а в по-следващите модели са от метал.

Поглед отгоре и отстрани на iPhone 5s

Гърбът на първия iPhone е направен от алуминий и пластмаса. При iPhone 3G и iPhone 3GS гърбът е изцяло изработен от твърда пластмаса, за да се увеличи силата на GSM-сигнала. При iPhone4/S предната и задната част на апарата са от стъкло с особена якост, за разлика от моделите 3G и 3GS, които след определено време се пропукват по дължина в долната част.

Аудио[редактиране | редактиране на кода]

Един високоговорител е разположен точно над екрана като телефонна слушалка, а друг – отляво на долната страна на телефона. Вдясно в долната част на апарата е разположен микрофонът. И двата високоговорителя се използват при разговор от разстояние и при възпроизвеждане на медийни файлове.

Вляво на горната страна на телефона е разположен вход за слушалки. Входът на оригиналния iPhone е вдълбан в обвивката на телефона и затова е несъвместим с повечето слушалки без специално приспособление. В следващите модели този проблем е отстранен.

Вграденият Bluetooth поддържа връзка с безжични слушалки. Във версия 3.0 е добавена и безжична връзка с аудио системи. Въпреки че съществуват различни решения на други фирми, телефонът официално не поддържа протокола за пренос на данни между мобилни устройства. Това не позволява на потребителите да разменят по Bluetooth мултимедийни файлове (снимки, музика и видео) с мобилни телефони на друг производител.

Батерия[редактиране | редактиране на кода]

Вградена литиево-йонна батерия 1400 mAh 3,7 V. Батерията не може да се сменя от потребителя. Телефонът може да се зарежда от компютър, докато се синхронизира през USB-порта. В пакета при покупката е включен и адаптер за контакт. Apple твърди, че батерията запазва 80% от първоначалния си капацитет след 400 пълни цикъла на зареждане и разреждане. Батерията на първия iPhone издържа на 7 часа видео, 6 часа работа в интернет, 8 часа разговори, 24 слушане на часа музика и 250 часа в режим на готовност. Батерията на iPhone 3G издържа 7 часа видео, 6 часа интернет през Wi-Fi (5 през 3G), 10 часа разговори през 2G (5 през 3G), 24 часа слушане на музика и 300 часа в режим на готовност. iPhone 3GS издържа 10 часа гледане на видео, 9 часа в интернет през Wi-Fi (5 през 3G), 12 часа разговори през 2G (5 през 3G), 30 часа слушане на музика и 300 часа в режим на готовност.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Телефонът първоначално разполага с вградената памет от 4 GB или 8 GB. На 5 септември 2007 г. Apple спира производството на iPhone с 4 GB памет и на 5 февруари 2008 г. започва да предлага модел с 16 GB памет. iPhone 3G се предлага с 8 GB и 16 GB. iPhone 3GS и iPhone 4 имат варианти с 16 GB и 32 GB. Информацията се съхранява на вградена флаш-карта. iPhone не поддържа разширяване на паметта с външна флаш-карта. iPhone 3GS е първият, който се предлага в два цвята – черен и бял.

SIM-картата на iPhone – от оригиналния до iPhone 3GS, се поставя в специална рамка, която се вмъква в горната част на устройството. От iPhone 4 картата е микро-SIM, разположена в страничната част на тялото на устройството. Картите микро/SIM могат да бъдат извадени от апарата с помощта на специален инструмент, включен в опаковката на устройството.

Датчици за влага[редактиране | редактиране на кода]

Като повечето модерни електронни устройства, и iPhone има датчици за влага, които отчитат дали в устройството е навлязло вода. Датчиците в iPhone се намират при входа за слушалките и в областта около основното гнездо за свързаност. При повечето мобилни телефони на други производители датчиците за влага се намират на защитено място, докато тези при iPhone са в непосредствен досег с околната среда. Това поражда критика относно разположението на датчиците, които могат да се задействат от влага в банята, например.

Включени продукти[редактиране | редактиране на кода]

В комплекта на всички модели iPhone има USB-кабел, зарядно устройство и стерео слушалки. В комплекта на оригиналния iPhone има също почистваща кърпичка и пластмасова поставка за телефона, в която той се поставя изправен, докато се зарежда и синхронизира. В комплектите от iPhone 3G нататък има инструмент, подобен на кламер, за изваждане на поставката на SIM-картата от апарата. В комплектите от iPhone 3GS нататък има подобрени слушалки (с бутон за настройка силата на звука).

Софтуер[редактиране | редактиране на кода]

iPhone (също iPod Touch и iPad) работи с операционната система iOS (бивша iPhone OS), която е основана на същото ядро, както Mac OS X. Софтуерните приложения за Mac OS X и iOS не са съвместими помежду си.

iPhone може да се управлява от компютърната програма iTunes. През нея Apple осигурява безплатни актуализации на iOS. С въвеждането на iOS 5 необходимостта за връзка на телефона с компютър при актуализацията на софтуера отпада и устройствата се актуализират през WiFi.

Развитие на смартфона[редактиране | редактиране на кода]

През 2018 г. компанията пуска на пазара моделите iPhone XS/XS Max и тяхната евтина версия XR. iPhone ХS e c 5,8-инчов ОLЕD безрамĸов eĸран c 2,8 милиона пиĸсела. За направата му е използвано нов тип стъĸло, ĸоето е по-устойчиво от миналогодишните.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Георгиев, Асен. Apple разкри новия iPhone 5. // Капитал, 12 септември 2012. Посетен на 12 септември 2012.
  2. Apple Introduces the New iPhone 3G. // Apple, 9 юни 2008. Посетен на 9 юни 2008.
  3. Всеки втори смартфон вече работи с Android. // Посетен на 15 ноември 2011.
  4. hub.me
  5. Kirk, Edward. iPhone 3G's „Plastic“ Actually Stronger Than Aluminum iPhone?. // iPhone Alley, 13 юли 2008. Посетен на 19 март 2009.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]