Metailurus

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Metailurus
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Хищници (Carnivora)
семейство:Коткови (Felidae)
триб:Metailurini
род:Metailurus
Научно наименование
Zdansky, 1924
Разпространение
Metailurus range.png
Metailurus в Общомедия
[ редактиране ]

Metailurus е род праисторически изкопаеми саблезъби котки от Северна Америка, Евразия и Африка живели преди 9 млн. допреди 11 хил. години в епохите на миоцен и плейстоцен. Фосилни останки от най-едрия от видовете Metailurus major са открити и в България от палеонтологични експедиции през 20 век в района на Хаджидимово. Ценен скелет от вида е изложен в експозицията на Палеонтологичния музей в Асеновград. Род Metailurus е наименован от австрийския палеонтолог Ото Здански през 1924 г. Причислен е към семейство Котки едва през 1988 г.

Фосилни находки[редактиране | редактиране на кода]

Кости от видовете на рода са открити в европейски находища от Испания и Италия, през Унгария, България[1] до Гърция (северна Евбея[2]) Европейските находки са датирани от епохата на туролий. Фосили от видове са открити и на територията на Китай, където за първи път през 1924 г. са открити първите останки на представител на рода.[3] Видът Metailurus parvulus е откриван в пластове от Гърция и Източна Африка.[4] Изкопаеми кости са откривани и в Северна Америка.

Представителите на род Metailurus са известни като неистински саблезъби котки поради това, че не са притежавали кучешки зъби като същинските саблезъби котки. Те са със среден размер между този на саблезъби котка, при която са двустранно сплеснати и издължени и конични и къси при съвременните видове от семейството. Поради разпокъсаността на откритите находки от вкаменелости на Metailurus, броят на видовете е предмет на дебат.[5]

Особености[редактиране | редактиране на кода]

Череп на Metailurus major

Котките от род Metailurus са с големина на съвременна пума. Набитото тяло и здравите предмишници са белег, показващ, че вероятно видовете са се катерили по дървета и са живели в открити и смесени полузалесени райони. При по-късните видове като Metailurus major се наблюдава загуба на втория предкътник, което се смята за еволюционно нова черта в рода. По-примитивните представители на рода имат по-голям брой на зъбите, отколкото техните наследници.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Димитър Ковачев. Първи находки на Metailurus giganteus в горния меот край Хаджидимово. // Списание на Българското геологическо дружество, 2002. Посетен на 9 май 2013.
  2. Socrates J. ROUSSIAKIS. Metailurus major Zdansky, 1924 (Carnivora, Mammalia) from the classical of Pikermi (Attica, Greece). // 2001. Архивиран от оригинала на 14 декември 2013. Посетен на 9 май 2013. (на английски)
  3. Saber-toothed Cat Upper Skull Fossil „Metailurus major“
  4. Hideo NAKAYA. FAUNAL CHANGE OF LATE MIOCENE AFRICA AND EURASIA: MAMMALIAN FAUNA FROM THE NAMURUNGULE FORMATION, SAMBURU HILLS, NORTHERN KENYA. // African Study Monographs, Supp!. 20: 1-112, March 1994. Посетен на 9 май 2013. (на английски)
  5. Turner, A and Mauricio Anton. Big Cats and Their Fossil Relatives 1997. Columbia University Press. New York.