SOPA

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Конгресменът от САЩ Ламар Смит, инициатор и вносител на лобисткия законопроект в Камарата на представителите на САЩ

SOPA е абревиатура на английски: Stop Online Piracy Act („Закон за спиране на онлайн пиратството“) или H.R. 3261 – американски лобистки законопроект, внесен в Камарата на представителите на САЩ на 26 октомври 2011 г. от конгресмена Ламар Смит (на английски: Lamar S. Smith) и група от 12 съавтори-конгресмени.

Законопроектът разширява възможността американските правоохранителни органи (полицията) в лицето на службите за борба с нелегалното разпространение и търговия в Интернет с/на продукти интелектуална собственост, защитени от авторското право на САЩ (и контрафакти), да спират и/или закриват цели сайтове като YouTube и дори Уикипедия, където информацията е качена не от собствениците, а от потребители.

Сред най-видните поддръжници на лобисткия законопроект е Рупърт Мърдок, прочул се със скандалите около „световните новини“ през 2011 г. Законопроектът е в интерес на корпорации като News Corp, Sony Music и NBC Universal и още четири музикални компании и три холивудски филмови компании, които разполагат с огромно масмедийно и политическо влияние, още повече, че притежават правата върху интелектуалната собственост на почти цялата продукция на Холивуд и по-голямата част от американската поп музика.

Противници на SOPA[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]