TikTok

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
TikTok
Информация
Разработчик ByteDance
Начална версия септември 2016;
преди 3 години
 (2016-09)
Последна версия 11.2.3
Операционна система iOS, Android
Език на интерфейса English, Arabic, Bengali, Burmese, Cebuano, French, German, Gujarati, Hindi, Indonesian, Italian, Japanese, Javanese, Kannada, Korean, Malay, Malayalam, Marathi, Oriya, Polish, Portuguese, Punjabi, Russian, Simplified Chinese, Spanish, Swedish, Tagalog, Tamil, Telugu, Thai, Traditional Chinese, Turkish, Ukrainian, Vietnamese[1]
Размер 308.3 MB (iOS)[2]
80.19 MB (Android)[3]
Вид софтуер Video sharing
Лиценз Freeware
Уебсайт tiktok.com (English)
douyin.com (Chinese)

„TikTok“ е социална мрежа, която ви позволява да създавате кратки музикални клипове, концерти и за обмен на съобщения. В Китай тя е известна като „Douyin“.

Лансиран през септември 2016 г., в момента е водещ видео платформата за кратки клипове в Китай и става все по-популярен и в други страни, превръщайки се в един от най-бързо развиващите се и изтеглени приложения. В момента приложението е достигнал повече от 500 милиона потребители в 150 страни. По принцип тази аудитория sotsseti са тийнейджъри. TikTok беше най-изтегляното приложение в iOS App Store от януари 2018г. до март 2019г. Това са пет поредни тримесечия!

Според изследванията на Sensor Tower, нивата на ангажираност също са доста високи: потребителите прекарват средно по 52 минути на ден в това приложение.

TikTok е особено интересен със следния парадокс: досега всички в социалните мрежи се стремяха да създадат уникално съдържание, така че в различна социална мрежа да виждате различно съдържание от различни хора, които следвате. За разлика от тях, в TikTok всички правят едно и също съдържание.

В другите социални мрежи хората създават съдържание. И в TikTok съдържанието се  създаваот човек, защото всеки, снимайки едно и също съдържание, трябва да го изпраща по такъв начин, че да бъде запомнен.

Говорейки за логиката на тази социална мрежа, тя може да бъде сравнена с любимия ви филм. Гледаме любимата си комедия много пъти в различни интерпретации (стара версия, преработена и т.н.). Ние знаем добре сюжета, смисъла и края, но все пак ни е интересно да гледаме как актьорите играят. В TikTok всичко е абсолютно същото - един и същ „сюжет“ и много „актьори“ за различни вкусове.

Това е странно, нали? Но това е парадоксална зависимост. В TikTok създателите на видео могат да споделят вертикални видеоклипове с продължителност от 15 до 60 секунди. Богат набор от инструменти за редактиране, маски, стикери, филтри и ефекти, както и обширна музикална библиотека, позволяват на потребителите да създават и добавят тонове съдържание.

История[редактиране | редактиране на кода]

Социалната мрежа „Douyin“ стартира от китайската компания „ByteDance“ през септември 2016 г. Копие от това заявление за международния пазар по-късно е издадено под името „TikTok“. Това позволи на компанията да се развива в световен мащаб, без да нарушава законите на тяхната страна.

На 9 ноември 2017 г. „ByteDance“ придобива социалната мрежа „musical.ly“ и на 2 август 2018 г. я съчетава с „TikTok“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Tik Tok – including musical.ly. // iTunes. Посетен на 3 August 2018.
  2. TikTok – Real Short Videos. //
  3. TikTok. //

4. seoconsult.bg/