VLC media player

от Уикипедия, свободната енциклопедия
VLC media player
Информация
АвторVideoLAN
Последна версия3.0.11 Windows
16 май 2020, преди 3 години, 9 месеца и 13 дни
Програмен езикC, C++, Objective-C, Qt
Операционна системамногоплатформена
Език на интерфейсамногоезична (вкл. български)
Статусактивен
Вид софтуермултимедиен плейър
ЛицензGPL 2
Уебсайтwww.videolan.org
VLC media player в Общомедия

VLC media player е безплатен мултимедиен плейър с отворен код, разработен от организацията с нестопанска цел VideoLAN. VLC поддържа почти всички известни медийни формати за видео и аудио, DVD и Video CD. Програмата предлага гледане на поточно видео от отдалечени компютри и сървъри без загуба на качеството. VLC поддържа много различни езици, работи бързо и разполага с различни видове графичен дизайн.

VLC е програма, която е съвместима с много операционни системи (Windows, macOS, GNU/Linux, NetBSD, OpenBSD, FreeBSD, Solaris, QNX и други). Има и версии за Android и iOS.[1]

Вградени са множество кодеци, необходими за възпроизвеждането на повечето разпространени аудио и видео формати, което премахва нуждата от тяхното допълнително инсталиране.

Освен възпроизвеждане има възможност за излъчване на мултимедия в мрежата, както на файл или списък от файлове, така и на сигнал от уеб камерата или ТВ тунера.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.videolan.org
  2. Излъчване на поточно видео и аудио с VLC – кратко ръководство // PC world, 4 март 2010. Архивиран от оригинала на 2018-01-17. Посетен на 17 януари 2018.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]