Направо към съдържанието

Изабела Португалска (1503–1539)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изабела Португалска
Isabel de Portugal
императрица на Свещената Римска империя,
кралица на Арагон и Кастилия
Портрет от Тициан
Портрет от Тициан

Родена
Починала
1 май 1539 г. (35 г.)
ПогребанаКралска крипта в манастира Ескориал, Испания
Управление
Период1526 – 1 май 1539
ПредшественикБианка-Мария Сфорца
НаследникМария Испанска
Други титлипортугалска инфанта
Герб
Семейство
РодДом Авис
БащаМануел I
МайкаМария Арагонска
Братя/сестриЖуау III
Енрике (Португалия)
СъпругКарл V (11 март 1526)
ДецаФилип II
Мария Испанска
Хуана Австрийска
Други родниниФердинанд II Арагонски
Исабела Кастилска
Подпис
Изабела Португалска в Общомедия

Изабела Португалска (23 октомври 15031 май 1539), е португалска инфанта – дъщеря на крал Мануел I и кралица Мария Арагонска. Чрез брака си с Карл V Изабела е също императрица на Свещената Римска империя и кралица на Арагон и Кастилия.

Изабела е второто дете и по-голямата дъщеря на Мануел I и втората му съпруга инфанта Мария Кастилска и Арагонска. Тя е наречена по името на нейната баба по майчина линия Изабела I Кастилска и нейната леля Изабела, принцеса на Астурия, която е първата съпруга на баща ѝ.

По бащина линия тя е внучка на инфант Фердинанд (херцог на Визеу, вторият син на крал Дуарте и брат на Афонсу V) и на инфанта Беатриче, дъщеря на инфант Жуау Португалски (брат на крал Дуарте). По майчина линия е внучка на Изабела I Кастилска и на Фердинанд II Арагонски.

Изабела е втора поред претендентка за престола до раждането на нейния брат Луис през 1505. Тя се омъжва за първия си братовчед Карл V, син на Хуана Кастилска и Филип Хубави, херцог на Бургундия, който в качеството си на свещен римски император, крал на Арагон и Кастилия, архихерцог на Хабсбургските владения, титулярен херцог на Бургундия и владетел на Нидерландия и Испанската империя в Америките и Средиземноморието и Италия, е един от най-могъщите владетели на своето време.

През 1521 г. баща ѝ умира и брат ѝ заема престола като крал Жуау III. Брачните преговори между Португалия и Испания започват почти незабавно. Уговорено е новият крал да се ожени за Катерина фон Хабсбург, по-малката сестра на Карл V. Бракът между Карл и Изабел става факт само след три години чрез пълномощно през 1525. Инфантата пътува до Севиля, където сватбата става факт на 10 март 1526. Заедно с Изабела пристига и огромна зестра за испанските финанси. Въпреки че това е брак с политически подтекст, той се оказва доста сполучлив. Изворите разказват, че по време на медения си месец, "когато [Карл и Изабела] са заедно, въпреки че наоколо има много хора, те не забелязват никой друг; говорят си и се смеят и нищо друго не ги безпокои."

Изабела се доказва като компетентна съпруга; тя поема ролята на регент на Испания по време на отсъствията на съпруга ѝ между 1529 – 1532 и 1535 – 1539. Тя се откроява със своята интелигентност и красота.

Изабела умира през 1539 г. след раждането на шестото ѝ дете. Императорът отсъства по това време и нейната преждевременна смърт го разстройва дълбоко и той никога не се жени повторно. Ходи облечен в черно до края на живота си.

През 1547 г. благородникът Франческо Борджа пренася тялото ѝ до нейния гроб в Гранада. Говори се, че когато той вижда ефекта от смъртта върху красивата императрица, решава „никога повече да не слугува на смъртен господар“, като по-късно става католически светец.

През 1580 г., повече от 40 години след смъртта ѝ, нейният син Филип наследява португалския трон, претендирайки за наследствените права на своята майка.

10 март 1526 за Карл V (* 24 февруари 1500, Гент; † 21 септември 1558, Куакос де Юсте), император на Свещената Римска империя от 1519 до неговата абдикация през 1556 г., от когото има трима сина и две дъщери:

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Isabella of Portugal в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​