Направо към съдържанието

Лига на нациите на УЕФА

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лига на нациите на УЕФА
Вид спортфутбол
Основан2018
Брой отбори55
Държавивсички членки на УЕФА
Настоящ победител Испания
УебсайтUEFA
Настоящ сезон или издание на турнира 2024/25
Лига на нациите на УЕФА в Общомедия

Лига на нациите на УЕФА (на английски: UEFA Nations League) е турнир по футбол на мъжките национални отбори в Европа, който е предназначен да замени приятелските мачове от 2018 г. и се провежда под ръководството на УЕФА. Състезанието заменя международните приятелски срещи, играни преди в Международния календар на мачовете на ФИФА, като европейските национални отбори участват в повече чести състезателни мачове срещу други европейски национални отбори на сравнимо ниво. [1][2]

Картинно представяне на трофея на турнира

Честотата на турнира е веднъж на всеки 2 години, като започва в четни години след световните и европейски първенства, а победителят се определя в нечетни години. Турнирът се ръководи от принципите на промоция и изпадане. Всичките 55 национални отбора от страните-членки на УЕФА се разделят на четири дивизии/лиги (A, B, C и D) според коефициента им, като всяка дивизия има по 4 групи с по 3 или 4 отбора. Отборите в групите играят помежду си на разменни домакинства, като първите в класирането печелят промоция за горната дивизия, а последните изпадат в долната дивизия.

Купата и логото на Лигата на нациите на УЕФА - 2021 г.

Спортните постижения, постигнати в Лигата на нациите на УЕФА, се използват за определяне на списъците за посяване в големите квалификационни турнири за световни и европейски първенства и по този начин до голяма степен заместват коефициента на УЕФА. Освен това Лигата на нациите на УЕФА отваря втора и независима квалификационна пътека за финалните турнири на тези първенства в допълнение към големите квалификационни турнири.

Първите отбори от всяка дивизия получават възможност за класиране на Европейско първенство по футбол, като за целта първенците в дивизиите трябва да участват в плейофи по дивизии.[3]

Първият турнир започва през септември 2018 г. Четирите победители в групите от Лига А се класират за финалния турнир в Португалия през юни 2019 г. На финала Португалия побеждава Нидерландия с 1:0.

Вторият турнир се провежда през септември–ноември 2020 г. (групов етап) и октомври 2021 г. (плейофи в Италия). Победител е Франция, която печели финала срещу Испания с 2:1.

Груповият етап на третия турнир е от 1 юни до 27 септември 2022 г., а финалният стадий – от 14 до 18 юни 2023 г. в Нидерландия. На финала Испания завършва наравно 0:0 срещу Хърватия след продължения и печели след изпълнение на дузпи с 5:4.

В четвъртия турнир участват 54 отбора (без Русия). Груповият етап е от 5 септември до 20 ноември 2024 г. Лиги А, В и С имат по 4 групи с по 4 отбора, а лига D - 2 групи с по 3 отбора. Финалният стадий е от 4 до 8 юни 2025 г. Турнирът излъчва и 4 участници в плейофи за още 4 места на финалния турнир на световното първенство (СП) през 2026 г. Четирите най-добри победители в групите на Лигата на нациите, въз основа на общото класиране на Лигата на нациите, които са завършили извън първите две места в своята квалификационна група за СП, заедно с 12-те втори отбори в квалификационните групи за СП играят плейофите. Плейофите са бъдат разделени на четири плейофни пътеки, които се играят в два елиминационни кръга (полуфинали и финали, като отборите домакини се изтеглят с жребий) и излъчват допълнителните 4 отбора за финалния турнир на СП 2026. [4]

Година Място за
провеждане
на финалния
стадий
Финалисти Полуфиналисти
Шампион Резултат 2-о място 3-о място Резултат 4-о място
2019 Португалия
Португалия
Португалия
Португалия
1:0 Нидерландия
Нидерландия
Англия
Англия
0:0
(6:5 д.)
Швейцария
Швейцария
2021 Италия
Италия
Франция
Франция
2:1 Испания
Испания
Италия
Италия
2:1 Белгия
Белгия
2023 Нидерландия
Нидерландия
Испания
Испания
0:0
(5:4 д.)
Хърватия
Хърватия
Италия
Италия
3:2 Нидерландия
Нидерландия
  1. Новата Лига на нациите ще носи класиране на Евро 2020 // дневник.бг, 27 март 2014 г.
  2. UEFA Nations League receives green light // УЕФА, 27 март 2014 г. (на английски)
  3. UEFA Nations League: all you need to know // УЕФА, 27 март 2014 г. (на английски)
  4. CONMEBOL kick off journey of "great joy and happiness" to historic FIFA World Cup 2026, says FIFA President // FIFA, 7 September 2023. Посетен на 8 February 2024.