Лъжица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лъжици в музей

Лъжица е прибор за хранене, наподобяващ миниатюрна лопатка, състоящ се от дръжка, завършваща с малка, плитка купичка. Използва се за поднасяне и консумация основно на течни или полутечни храни като супа, сладолед или крем. Лъжиците намират приложение и в други дейности – готвене и измерване на количеството на различни подправки. Те се изработват от метал, дърво, пластмаса или порцелан.

В казармите много често това е единственият прибор, който се използва за всички видове храна.

История[редактиране | редактиране на кода]

Дървени лъжици

Лъжиците се използват още от дълбока древност. Вилицата е изобретена по-късно. В Европа в миналото лъжиците са били изработвани предимно от дърво. Древните гърци са използвали миди и раковини в качеството на лъжици. В Египет лъжиците са изработвани от камък, слонова кост и дърво. Често те са покрити с религиозни символи. По време на разцвета на римската империя се появяват бронзови и сребърни прибори. Днес много от тях се намират в историческите музеи по света. През средните векове лъжиците са основно от дърво и рог. Малко по-късно, около XV век за тяхната изработка се използва мед и олово. Кралете и аристокрацията обаче използва прибори, направени от сребро и злато.

В епохата на Възраждането стават широко разпространени така наречените апостолски лъжици. Появяват се в XV век, но придобиват популярност в XVI век като подаръци на християнски празници. На тях са изобразени учениците на Христос. Много по-рядко е изобразяван самият Христос. По това време се изменя и самият вид на лъжицата – дръжката става плоска, а горната част придобива формата на елипса. Около 1760 година лъжицата придобива съвременния си вид.

По старите хора в региона около община Левски все още използват старата българска дума „поварийка“ за дървена лъжица.

Видове лъжици[редактиране | редактиране на кода]

Порцеланова лъжица

Лъжиците са няколко вида. И до днес се използват дървени лъжици с дълги дръжки за готвене. Лъжиците за сервиране на супа се наричат черпак. За чай и кафе се използват много по-малки лъжички. Те служат също така и като измерителна единица, основно за подправки. Една чаена лъжица е около 5ml, а една настолна обикновена лъжица е около 15ml. Пластмасовите лъжици са за еднократна употреба. В някои азиатски страни се използват порцеланови лъжици за супа. Те са по-къси от обикновените и малко по-дълбоки. В някои култури лъжиците се използват и като музикален инструмент. Звукът се получава чрез удряне на лъжиците една в друга със задната им изпъкнала страна.

Производство и материали[редактиране | редактиране на кода]

При машинно изработените лъжици основната форма се изрязва от лист чисто сребро, несильбер или сплав от неръждаема стомана.[1][2] Чашата се прекарва между два валяка под налягане, за да се получи по-тънко сечение. Частта за дръжката също се валцува, за да се получи широчината, необходима за горния край. След това заготовката се изрязва до необходимата форма и се използват две матрици за оформяне на заготовката. След това утайката се отстранява с помощта на формовъчна машина, а купата се формова между двете матрици и се огъва. Сребърните лъжици се полират редовно, за да запазят блясъка си.[3][4][5]

За да се изработи традиционна ръчно изкована лъжица, сребърен слитък се маркира в правилните пропорции за купата и дръжката.[6] След това се нагрява до червено, взема се в клещи и се използва с чук и наковалня, за да се оформи. Върхът на пръчката се заостря, за да се оформи горната част на купата, след което се удря с чук, за да се получи формата на купата. Ако трябва да се добави пета, частта в средата се оставя по-дебела. Ръбовете на купата и върхът на лъжицата се оставят по-дебели, тъй като там е необходима по-голяма дебелина. След това се взема дръжката и се опъва по цялата ѝ дължина, като се започва от дебелината при гърлото и постепенно се стеснява към дъното по дебелина, което ѝ придава балансиран вид. По време на този процес продуктът става много твърд и трябва да се отгрява няколко пъти, след което да се обработва отново, докато се получи крайната форма.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Manufacturing process of a stainless steel spoon // prezi.com. Посетен на 5 ноември 2023 г.
  2. What material is a spoon made of? // teacherscollegesj.org. Посетен на 5 ноември 2023 г.
  3. How to Clean and Polish Silver // www.nytimes.com. Посетен на 5 ноември 2023 г.
  4. Choose the Kind of Spoon That Fits Your Usage Better // bestkidsmeals.com. Посетен на 5 ноември 2023 г.
  5. Should you clean old silver spoons? // hudsonrocket.net. Посетен на 5 ноември 2023 г.[неработеща препратка]
  6. Blacksmithing Projects: Forged Spoon In 5 Steps // www.thecrucible.org. Посетен на 5 ноември 2023 г.