Гражданска война в България (1257 – 1263): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
к.
Ред 41: Ред 41:


[[Категория:Втора българска държава]]
[[Категория:Втора българска държава]]
[[Категория:Войни на България]]
[[Категория:Граждански войни|България]]

Версия от 01:17, 2 декември 2012

Шаблон:Инфокутия Военен Конфликт

Гражданска война в България от 1257 до 1261 година е военен конфликт в българското царство между сваления цар Мицо Асен и Константин I Тих Асен. Други лица, взели активно участие са Калиман II Асен и Ростислав Михайлович.

Предистория

През 1241 умира силния български цар Иван Асен II (1218-1241).След това се възкачва малолетният цар Калиман I Асен. Неговото управление се свързва с голямо татаро-монголска атака на българските земи, след която българите са задължени да плащат ежегоден данък на татарите.В резултат на силните вътрешни вълнения, породени от преминаването на България от хегемон на Балканите до второстепенна държава, Калиман I е свален и на трона е поставен друг син на Иван Асен II - Михаил II Асен, също малолетен.Неговата майка - Ирина Комнина води регентството на страната в периода от възкачването на сина ѝ през 1246 до 1254, но има голямо влияние и през самостоятелното управление на Михаил Асен (1254-1256). Регентството на Комнината е като цяло лошо за България - през 1255 Никейската империя нахлува в отслабената България и в резултат на Регинския мир откъсва големи територии от нея.

Опита на Михаил II да отвърне на удара на император Йоан III Дука Ватаци се проваля; неговия наследник - Теодор II Ласкарис влиза изненадващо в българския лагер в Родопите и това всява смут сред войниците.Те започват да бягат начело със самия цар "у дома", след което България губи силната крепост Боруй /Стара Загора/ и Скопската област.

Цар Михаил II Асен

След това Михаил Асен е убит и цар става неговия братовчед - Калиман II Асен.Последният пък е убит след едномесечно управление и започва спор около търновския трон.В крайна сметка болярите избират за цар болярина Мицо, който приема името Асен (той е част от Асеновци тъй като съпругата му Мария Асенина е дъщеря на Иван Асен II).

Мицо Асен обаче се оказва слаб владетел.Той бързо губи уважението на аристократите и около него започват да се плетат заговори.В резултат на това Константин Асен, който се сродява с Асеневци потегля начело на войска към Търново, а предупреден за убийството си Мицо Асен бяга от столицата си и се укрепва във Велики Преслав, с всички царски инсигнии.

Военни действия

1257-1258/59 - надмощието на Мицо Асен

Цар Константин Асен

След коронацията на Константин Асен в Търново, сваленият владетел Мицо започва с верните нему войски гражданска война с Константин.Армията на новия търновски цар претърпява няколко поражения от Мицо, който се е укрепил в Източна България, която все още имала сериозен икономически и военен потенциал.Търновските войски изглежда търпят поражения, защото се знае, че Константин Асен търси помощта на ромейския гарнизон в крепостта Станимака (Асеновград).Добрия развои на вътрешната война, може би вдъхвала нови надежди на Мицо Асен за реабилитиране на трона в Търновград, и отстраняване на узорпатора Константин Асен.

1260-1261 - победата на Константин Асен

В крайна сметка Константин Асен успява да дислоцира повече войски в войната, по този начин избутвайки войската на Мицо Асен навътре в Източна България. Мицо губи множество силни крепости, сред които и Велики Преслав.Постепенно бившия цар е изтласкан в последната си крепост, Месемврия и нейните околни укрепления.Мицо Асен все още крои планове за крайна победа във войната, докато Константин Асен не сключва договор с Никея.Това окончателно съсипва Мицо Асен.На следващата година (1261) той предава последните си територии на Михаил VIII Палеолог, в замяна на политическо убежище и имение в земите на Троя.