Красава: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Greti75 (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Ред 15: Ред 15:


Селцето е пръснато на няколко махали между възвишенията на [[Завалска планина|Завалска]] и [[Вискяр]] планина.
Селцето е пръснато на няколко махали между възвишенията на [[Завалска планина|Завалска]] и [[Вискяр]] планина.
Село Красава и района му са били заселени още през античността.Антично селище и прилежащ некропол към него са открити в м. Селище,сега част от него е зает от язовира до Каралашевата махала.Пак там при строеж на път са открити зидове на антична вила рустика.В селото има останки и от две късноантични крепости-Голямо и Мало градище,разположени на близко разстояние едно от друго,върху възвишение на Завалска планина.
От епохата на средновековието е останала една незнайно кога разрушена,и забравена черква,чието име не се помни.Тя всъщност е единствената църква която селото е имало и при положение ,че голяма част от нея се намира под земята,едно бъдещо проучване и реставриран ще помогнат да се открои този паметник на българското църковно строителство,характерен за Горнострумските и Знеполски райони.Средновековната църква в село Красава се намира до Каралашева махала,в местността "Селище",в близост до язовирчето.
Според преданието когато се строяла църквата някаква циганка се обесила на вратата ѝ,от тогава селяните я изоставили,и останала неосветена.Но най-вероятно този храм е разрушен през лошите години на управление на Кара Феиз,когато ,вероятно е унищожено и "Селището".
Днес теренът зает от църквата е обхванат от храсти и е изцяло затревен,от пороен нанос църквта е засипана отвън и вътре.Асен Васлиев посетил църквата в средата на XX в.,когато тя е била запазена над земята,е заснел плана ѝ.Според този план тя е еднокорабна,едноапсидна с притвор.Притворът е значително по-голям от саната църква,общата дължина е 13 м,ширина 4,90 м.Градежът ѝ е от каменни блокове с хоросанова спойка.При изграждането на арките и нишите са употребени бигорови блокчета.
Възможно е да има запазени стенописи в долната част на стените,които са под земята.
Въз основа на строителната техника и плановото решение,църквата може да се отнесе към късното средновековие.
Иманярските набези не са пожалили и това свято място,в продължение на години останките на старинния храм са прехвърляни от една страна на друга,така че днес е трудно да се различи плана.
Църквата се нуждае от археологическо проучване и възстановяване.
В началото на селото се намира вторият новоизграден язовир Красава. Водоемът се използва се за водоснабдяване на Брезник и околните села.До него се стига лесно, по асфалтиран път. Той се зарибява всяка седмица, като в него се пускат канален сом, пъстърва, шаран и бял амур. В язовира могат да се хванат трофейни екземпляри от над 10 килограма.


== История ==
== История ==

Версия от 12:00, 9 февруари 2019

Красава
Общи данни
Население17 души[1] (15 март 2024 г.)
2,38 души/km²
Землище7,528 km²
Надм. височина905 m
Пощ. код2370
Тел. код07751
МПС кодРК
ЕКАТТЕ39517
Администрация
ДържаваБългария
ОбластПерник
Община
   кмет
Брезник
Васил Узунов
(независим политик; 2011)

Красава е село в Западна България. То се намира в община Брезник, област Перник.

Красава е село в Западна България. То се намира в община Брезник, Област Перник, отстои на 6 км северозападно от Брезник.

Селцето е пръснато на няколко махали между възвишенията на Завалска и Вискяр планина. Село Красава и района му са били заселени още през античността.Антично селище и прилежащ некропол към него са открити в м. Селище,сега част от него е зает от язовира до Каралашевата махала.Пак там при строеж на път са открити зидове на антична вила рустика.В селото има останки и от две късноантични крепости-Голямо и Мало градище,разположени на близко разстояние едно от друго,върху възвишение на Завалска планина. От епохата на средновековието е останала една незнайно кога разрушена,и забравена черква,чието име не се помни.Тя всъщност е единствената църква която селото е имало и при положение ,че голяма част от нея се намира под земята,едно бъдещо проучване и реставриран ще помогнат да се открои този паметник на българското църковно строителство,характерен за Горнострумските и Знеполски райони.Средновековната църква в село Красава се намира до Каралашева махала,в местността "Селище",в близост до язовирчето. Според преданието когато се строяла църквата някаква циганка се обесила на вратата ѝ,от тогава селяните я изоставили,и останала неосветена.Но най-вероятно този храм е разрушен през лошите години на управление на Кара Феиз,когато ,вероятно е унищожено и "Селището". Днес теренът зает от църквата е обхванат от храсти и е изцяло затревен,от пороен нанос църквта е засипана отвън и вътре.Асен Васлиев посетил църквата в средата на XX в.,когато тя е била запазена над земята,е заснел плана ѝ.Според този план тя е еднокорабна,едноапсидна с притвор.Притворът е значително по-голям от саната църква,общата дължина е 13 м,ширина 4,90 м.Градежът ѝ е от каменни блокове с хоросанова спойка.При изграждането на арките и нишите са употребени бигорови блокчета. Възможно е да има запазени стенописи в долната част на стените,които са под земята. Въз основа на строителната техника и плановото решение,църквата може да се отнесе към късното средновековие. Иманярските набези не са пожалили и това свято място,в продължение на години останките на старинния храм са прехвърляни от една страна на друга,така че днес е трудно да се различи плана. Църквата се нуждае от археологическо проучване и възстановяване. В началото на селото се намира вторият новоизграден язовир Красава. Водоемът се използва се за водоснабдяване на Брезник и околните села.До него се стига лесно, по асфалтиран път. Той се зарибява всяка седмица, като в него се пускат канален сом, пъстърва, шаран и бял амур. В язовира могат да се хванат трофейни екземпляри от над 10 килограма.

История

Селото носи името на една млада мома Краса, която със своята красота събудила интереса на областния турски управник.

По същото време в селото имало едно единствено дърво разположено на върха на един баир (съществува, само че през времето на комунизма учениците от първите отделения на намиращото се тогава в селото училище до седми клас насаждат борчета – борова гора). Но през времето, когато било само това единствено дърво там горе, един турчин се качил и започнал да го сече. Докато удрял с брадвата, един клон го шибнал и турчина се търколил чак на един километър от там и умрял. Затова дървото се нарича ЛУДОТО ДЪРВО и когато духа вятър се чува неговото бучене и ударите на клоните му. Там, където легендата разказва, че се е търколил турчина, има чешма за напояване на добитък.

Селото има и множество окопи и тунели на партизани, старо католическо гробище и др.

Редовни събития

Личности

  • Герасим Миков Любенов (неизв.) народен певец, циганин по произход, живял в годините около Освобождението

Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в България