Арзан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Арзан
Общи данни
Население (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 8.321 km²
Надм. височина 948 m
Пощ. код 2386
Тел. код 07751
МПС код РК
ЕКАТТЕ 00610
Администрация
Държава България
Област Перник
Община
   - кмет
Брезник
Васил Узунов
(независим)

Арзан е село в Западна България. То се намира в община Брезник, област Перник.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Арзан се намира в планински район на няколко километра от град Брезник. Околността е богата на извори и поточета с леденостудена бистра вода. Почвата не е особено богата, но добре виреят боб, картофи, слънчоглед и някои други селскостопански култури. Обработваемите площи са малки, а по-голямага част от огромната територия на селото се заема от пасища и гори. Животновъдството също е слабо развито – в района на Рангеловата махала има малък краварник с около петнайсет крави, в домовете се гледат предимно кокошки и кучета, рядко зайци, магарета и кози. Областта предлага прекрасни условия за развитие на пчеларска дейност – обилна и разнообразна висококачествена паша, но все още този отрасъл не е развит никъде в района.

От Рангеловата, както и от Минджината махла се вижда планината"Гребен", по която можете да се разходите или да се качите с кола, ако не ви се ходи. Също както се вижда идеално град Брезник и Бърдото. От върха "Св.Илия" дори можете да видите и град Перник или по-точно ТЕЦ-овете му. А в случай, че времето е много хубаво може да се види оттам и първите блокове на жк.Люлин. Иначе в планината е идеално за пикник и почивка. Дори от най-ниската част на Рангелова махала се вижда село Красава, което се намира на 40 км от с.Арзан.

Растителен и животински свят[редактиране | редактиране на кода]

Флора[редактиране | редактиране на кода]

Флората в района е изключително богата – голямо разнооразие от диви житни и тревисти растения с високи фуражни качества, полски цветя и билки, големи находища на диви ягоди, леска, шипки, трънки, диви джанки; обширни горски територии с бял и черен бор; както и някои редки едногодишни цъфтящи видове. В околността се срещат и много видове ядливи гъби с високи вкусови качества – челядинка, сърнела, полска и горска печурка, пърхутка, масловка, пачи крак, рижика и др.

Фауна[редактиране | редактиране на кода]

Животинският свят на района е много богат. Има изобилие от интересни насекоми като с голямо разнообразие се открояват пеперудите. Сред земноводните често срещани са водните жаби, които често заедно с многобройните щурчета озвучават нощите тук, които между другото са много ясни и спокойни и идеални за наблюдение на нощното небе. От влечугите тук могат да се срещнат сухоземни костенурки и някои гущери. Но Арзан безспорно е раят на орнитолозите – удивително разнообразие от пойни птици от различни семейства (сем. Синигери, сем. Дроздове, сем. Вранови и др.), различни видове кълвачи, включително и редкият черен кълвач, няколко представителя на семействата на соколите и ястребите, кукумявки, пъдпъдъци и др. От бозайниците тук можем да срещнем таралежи, къртици и земеровки; някои видове прилепи; голямо разнообразие от гризачи – катерица, лалугер, множество предстевители на сем. Мишевидни и няколко вида от сем. Полевки. Представители на хищниците са вълците, чакалите, лисиците и енотовидното куче; понякога, макар и рядко се срещат и мечки; невестулката, белката, язовецът, златката и поровете са типични за областта и често извършват набези върху домашните птици. Тук се срещат още и диви зайци, които често слизат в градините на хората, изкушени от сочната трева и зеленчуци, диви прасета, сърни.

История[редактиране | редактиране на кода]

Още по времето на османската власт на територията на днешното село е имало голям турски чифлик. На това се дължи огромната територия на иначе малкото селце.След разпадането му тук се създава малкото селце, което съществува и до днес. Рангеловата махала е основана от двама братя – Рангел и Михаил. Тъй като Рангел нямал деца решили да кръстят махалата на негово име, за да отчетат и неговия принос.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Културни забележителности на Арзан са паметникът на връх "Св. Илия", старото училище и основите на стар турски манастир, запазени в един от дворовете. Паметникът е посветен на Св. Илия, закрилник на всички в селото. Старото училище отдавна вече не се използва, но е все още запазено и е типичен пример за малко старовремско училище. Основите на турския манастир са спомен от някогашното турско ранчо, съществувало на територията на селището.

Арзан – магия или приказка[редактиране | редактиране на кода]

Природата на селото е изумително красива и предоставя прекрасни условия за туризъм и почивка. Теренът е планински, въздухът е изключително чист, поради малкото жители на селцето навсякъде цари спокойствие и тишина. Всичко това превръща Арзан в прекрасно място за отдих и уединение. Местността е наистина дива – нямя пътища, магазини, дори хлебарница, само няколко къщички и дружелюбни селяци, готови да посрещнат топло всеки турист и да го почерпят с топло мляко и голяма доза сърдечност. Арзан е оценяван като прекрасно място за почивка и откъсване от динамичния и шумен град. Тук сякаш времето е спряло и някаква магия се носи във въздуха – ароматът на билките, песента на птичките, полъха на вятъра в клоните на нацъвтелите дръвчета, играта на лъчите в малкото поточе и този любопитен млад заек – всичко ти казва "Забрави за проблемите, наслаждавай се на живота, попий магията с всичките си сетива!". И наистина, като опиянен пристъпваш сред приказната красота и се чувстваш като в друг свят...

Легенди и митове[редактиране | редактиране на кода]

Според една легенда предавана сред месните на територията на Арзан има заровено голямо турско съкровище. Някои вярват, че то е под свещения камък на върха "Св. Илия", под огромен камък и т.н. Правени са много опити да бъде открито, но всички са завършили с неуспех. Може би това е просто една легенда, родена от нечия фантазия...Но всеки таи онази малка искрица надежда че някой ден ще открие това легендарно съкровище!

Други[редактиране | редактиране на кода]

Село Арзан се намира на 2,5 км по Брезнишкия и 2 км по Гоздовския път. Арзан не е много голямо село. Има три махали: Рангелова, Минджина и Кузина махала. В трите махали има най-много по 10-15 къщи.Всички къщи са много близо до гъстата борова гора.

Религия[редактиране | редактиране на кода]

Повечето хора тук се православни християни. В селото няма църква или параклис, само паметникът на св. Илия, покровител на местните.Преди много години тук са живели доста помаци.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]