Алън Уотс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Алън Уотс
британски философ
Роден
Починал
16 ноември 1973 г. (58 г.)
Философия
Регион Западна философия

Алън Уилсън Уотс (р. 6 януари 1915 – п. 16 ноември 1973) е сред първите англоезични (Англия, САЩ) философи, които говорят за будизма и даоизма.

Той е британски философ, писател, оратор, най-добре познат като интерпретатор и популяризатор на източната философия за западната аудитория.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Чизелхърст. 23-годишен се премества в Щатите през 1938 г., натурализиран е през 1943 г., и започва обучение по зен в Ню Йорк при местен майстор Сокей-ан Сезаки. За да направи кариера, той се обучава в Западната теологична еминария Сиибъри, където получава магистърска степен по теология. Уотс става свещеник на Епископалната църква на САЩ, но напуска своят свещенически сан през 1950 и се премества в Калифорния, където се присъединява към факултета на Американската академия за азиатски изследвания, там преподава от 1951 до 1957 сравнителна философия и психология, и е декан от 1953 до 1956.

Живеейки на Западното крайбрежие на САЩ, Уотс добива широка популярност и последователи в Района на залива Сан Франциско (днес Силиконова долина), където работи като съставящ програмата за радиостанция KPFA, към станция Радио Пасифика в Бъркли, Калифорния. Уотс пише повече от 25 книги и статии по въпроси за източната и западната религия, включително тогава-процъфтяващата младежка (контра)култура на Пътя на зен (The Way of Zen) от 1957, един от първите бестселъри на Запад за Будизма. В Психотерапия - изток и запад Уотс предлага Будизмът да се разглежда като форма на психотерапия, а не просто религия. Както и Олдъс Хъксли преди него, той обяснява човешкото съзнание в есе Новата алхимия ("The New Alchemy") от 1958 и в книгата Щастлива космология (The Joyous Cosmology) от 1962.

Експерименти[редактиране | редактиране на кода]

Малко след публикуването на Пътя на зен през 1957, след като книгата става бестселър и неговата лекторска аудитория се увеличава, Уотс пътува за Европа, където се среща с Юнг, който е по-близък до неговите възгледи от Фройд. При завръщането си в САЩ той започва леко да експериментира с еуфористични наркотици, първоначално с мескалин, даден му от д-р Оскар Джанигер, по-късно пробва LSD с експериментални групи на д-р Стерлинг Бунел и Майкъл Аргон. Пробва и марихуана.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Уотс, Алън. (1957) Пътят на дзен. Кибеа, 2005
  • Уотс, Алън. (1960) Даоизмът. София: Лик, 2001
  • Уотс, Алън. (1995) Будизмът: Дао на философията (zip)– София: Лик, 2003, 200 с.
  • Уотс, Алън. (1995) Философиите на Азия. София: Лик, 2000
  • Уотс, Алън. (1996) Мит и религия. София: Лик, 2000

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Видео