Американска литература

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Open book nae 02.svg

Американската литература обхваща всички книги и текстове създадени от преселниците на Северно-Американския континент през периода от създаването на САЩ досега.

Ранна американска литератира[редактиране | редактиране на кода]

Следвоенната литература, с представители Александър Хамилтън, Джеймс Медисън и Джон Джей е фокусирана върху организацията на правителството и ценностите на републиканската партия. Томас Джеферсън, третият президент на САЩ, основен автор на "Декларацията на независимостта", се счита за един от първите талантливи писатели на Америка. Новата американска литература все още няма свой облик и в стила и формите се чувства европейското влияние. За първа американска книга най-често се смята The Power of Sympathy на Уилям Хил Браун, издадена през 1789 година. Други известни имена от този период за Патрик Хенри, Джеймс Отис и Фишър Еймс.

Изграждането на американски стил[редактиране | редактиране на кода]

След 1812 година плеяда автори дават нов облик на американската литература. Сред тях са Джеймс Фенимор Купър, Уошингтън Ървинг и Едгар Алан По.

През 1937, Натаниел Хоторн пише своите разкази и по-късно шедьовъра "Алената буква".

Реализмът[редактиране | редактиране на кода]

Марк Твен с "Живот на Мисисипи" и "Приключенията на Хъкълбери Фин" променя начина, по който американците пишат на родния си език. Неговите герои говорят на местни диалекти, използват нови думи и религиозни акценти. Франсис Скот Фицджералд с "Великият Гетсби" увековечава мечтите, бунтарския и независим дух на 20-те години на 20-ти век. Ърнест Хемингуей, Уилям Фокнър и Джон Стайнбек стават носители на Нобеловата награда по литература.

Епохата след Втората световна война[редактиране | редактиране на кода]

Имената, които се открояват в този период са Джеръм Дейвид Селинджър със "Спасителят в ръжта", Кърт Вонегът с "Кланица-5", Труман Капоти с "Хладнокръвно".

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]