Борис Шумяцки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Борис Шумяцки
Борис Шумяцкий
руски политик
Роден
Починал
29 юли 1938 г. (51 г.)
Комунарка, Русия
ПогребанКомунарка, Москва, Русия

Учил вКомунистически университет на трудещите се от Изтока
НаградиОрден „Ленин“
Политика
ПартияКПСС
Семейство

Уебсайт
Борис Шумяцки в Общомедия

Борѝс Заха̀рович Шумя̀цки (на руски: Борис Захарович Шумяцкий) е руски политик.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Борис Шумяцки е роден на 16 ноември (4 ноември стар стил) 1886 година във Верхнеудинск, Забайкалска област, в еврейско семейство на бивш книговезец, изселил се от Санкт Петербург при антисемитската кампания, последвала убийството на император Александър II. Не посещава училища, а през 1898 година започва работа в железниците, където се присъединява към болшевиките.

По време на Революцията от 1905 година Шумяцки командва отряд от 800 души, барикадирал се в железопътните работилници на Красноярск. Той е арестуван и осъден на смърт, но бяга и живее под фалшиво име, участвайки в издаването на различни социалистически вестници в Източен Сибир и Манджурия. През 1912 – 1913 година е в Аржентина, а след връщането си в Русия е арестуван, прекарва половин година в затвора, след което е изпратен в армията.

Февруарската революция заварва Борис Шумяцки като войник в Красноярск. Той става заместник-председател на местното революционно правителство и оглавява организацията на болшевиките за Среден Сибир. През октомври 1917 година е назначен за пълномощник на болшевишката партия за Сибир и Монголия и оглавява съветското правителство на Сибир. През Гражданската война оглавява болшевишките организации в няколко поредни губернии, а през 1920 година за кратко е външен министър, а след това министър-председател, на самообявилата се Далекоизточна република. Играе активна роля в установяването на проболшевишкия режим в Монголия.

През 1922 година Шумяцки влиза в конфликт с тогавашния министър по националните въпроси Йосиф Сталин заради разногласия около автономията на бурятите. Той е отстранен от постовете си в Сибир и е изпратен като посланик в Иран. През 1925 година се връща в Русия и през следващата година оглавява Комунистическия университет на трудещите се от Изтока. След поредица други постове през 1930 година оглавява съветската киноиндустрия, оставайки задълго в тази позиция.

В първите дни на 1938 година Шумяцки е обвинен за провал в работата си в киното и е отстранен от постовете си. Няколко дни по-късно е арестуван и обвинен в участие в контрареволюционна организация и шпионаж, след което е осъден на смърт.

Борис Шумяцки е разстрелян на 29 юли 1938 година на полигона в Комунарка.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]