Византион

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Тази статия е за древния град Византион. За Византия, виж Византия, а за съвременният град Цариград – виж Истанбул.
Местоположението на Византион

Византион (на гръцки: Βυζάντιον, на латински: BYZANTIVM) е античен гръцки град, основан от гръцки колонисти от Мегара през 667 пр.н.е. и наречен на техния цар Визас или Византас (Βύζας или Βύζαντας на гръцки). Името "Византиум" е латинизация на оригиналното име Византион.

Под името Константинопол градът по-късно еволюира и се превръща в столица на Източната Римска империя. Пада под властта на Османската империя през 1453. Името на града е променено на Истанбул през 1930 г. след основаването на съвременната Република Турция.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Произходът на Византион е обвит в легенда. Според нея Визас от Мегара (град, близо до Атина), основал Византион, като преплувал с флотата си на североизток през Егейско море. Визас се допитал до оракула в Делфи къде да изгради своя нов град. Оракулът му рекъл: "срещу слепците". Визас не разбрал смисъла на казаното от оракула. Но когато доплувал до Босфора, разбрал какво означава това: на азиатския бряг имало гръцки град, Халкедон. Жителите на Халкедон Визас помислил за слепи, тъй като не виждали очевидно прекрасната земя само на миля от другата страна на Босфора. Визас основал своя град именно на това прекрасно място и го именувал на себе си – Византион. Градът се занимавал основно с търговия поради своето стратегическо местоположение. По-късно Византион превзел Халкедон.

По-късно историята на града е документирана с определено по-голяма точност и достоверност. Така например се знае, че в подкрепа на Песцений Нигер срещу победителя Септимий Север градът е обсаден от римски сили и претърява значителни поражения през 196 г. от н.е. Византион е възстановен от Септимий Север, вече император, и бързо достига предишната си слава и просперитет.

Местоположението на Византион привлича вниманието на Константин I, който през 330 г. сл. Хр. го прекръства на Нови Рим. След смъртта му градът е преименуван на Константинопол, "град на Константин" (на гръцки: Κωνσταντινούπολις). Той става столица на Римската империя, а след условното и разделяне на две части през 395 г. е столица на Източната Римска империя, която по-късно е наречена от историците Византийска империя.

На 29 май 1453 градът пада след продължителна обсада от османските турци и за пореден път става столица на още една мощна държава стъпила на 3 континента - Османската империя. Турците наричат града Истанбул (въпреки че официално е преименуван чак през 1930) и досега остава най-големия и най-важен град на Република Турция, въпреки че столицата е преместена в Анкара.

Емблема[редактиране | редактиране на кода]

Във Византион се секат монети с полумесец и звезда още през IV век пр. н.е. Според легендата полумесецът е в чест на богинята на Луната Хеката, която жителите тогава считат за спасителка на града от атаките на Филип II Македонски през 340-339 пр.н.е.[2][3] По-късно, през 330 г. от н.е., Константин I добавя звездата на Дева Мария към флага. Византион всъщност за пръв път в европейската история използва като символ комбинацията от полумесец и звезда заедно.

Полумесецът и звездата не са напълно изоставени от Християнския свят след падането на Константинопол. И до днес на официалното знаме на Патриарха на Йерусалим има полумесец и звезда с лъчи. [4]

Забележителни личности[редактиране | редактиране на кода]

Виж още[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Britannica, Istanbul: При основаването на Република Турция през 1923 година, столицата е преместена в Анкара. Константинопол официално е преименуван на Истанбул през 1930 година.
  2. Encyclopedia of Ancient Greece by Nigel Guy Wilson (Routledge, 2006) p.136
  3. The Complete Dictionary of Symbols by Jack Tresidder (Chronicle Books, 2005) p.127)
  4. Orthodox church flags

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • The Oxford Dictionary of Byzantium (Oxford University Press, 1991) ISBN 0195046528

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]