Галин Малакчиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Галин Малакчиев
български скулптор

Роден
Починал
17 април 1987 г. (55 г.)

Националност България
Учил вНационална художествена академия
Кариера в изкуството
АкадемияХудожествената академия
Учителипроф. Любомир Далчев
Направлениескулптура
Семейство
БащаХристо Малакчиев
МайкаМита Малакчиева
Братя/сестрид-р Снежина Христова Малакчиева
СъпругаТатяна Малакчиева (1960 – 1963)
Красимира Петкова (1967 – 1974)
Цветанка Малакчиева (1974 – 1987)
ДецаМилена Малакчиева
Галин Малакчиев в Общомедия

Галин Христов Малакчиев е български скулптор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Галин Христов Малакчиев (истинско име Георги Христов Малакчиев) е роден на 20 ноември 1931 г. в Русе в семейството на кавалерийски офицер. Прогимназиално образование получава последователно в Сливен, Добрич и София. През 1949 г. завършва Пета мъжка гимназия „Васил Левски“ в София. През периода 1949 – 1951 г. работи като оксиженист на строежа на Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София. По време на работата си по строежа на библиотеката се научава да работи ковано желязо, още преди да е станал скулптор. Още от това време започват „закачките“ му със социализма - поставя „щръкнал член“ на петметрова скулптура на Строителя на социализма, която е поставена във фоайето на библиотеката, между торбите с цимент. Освен това чрез маркуч закрепя члена на Строителя на социализма за водната пожарогасителна помпа.[1] След това заминава в казарма.[2] От 1954 г. учи във ВИИИ „Николай Павлович“, първоначално при доц. Михаил Кац до 1957 г.,[2] после продължава и завършва Скулптура при проф. Любомир Далчев през 1961 г. Дипломната му работа „Момче с лък“ е посрещната с възхищение от членовете на комисията в Академията.

От 1973 г. Малакчиев живее и работи в село Батулия. Умира в болница в Нови Искър на 17 април 1987 г.[2]

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Работи кавалетна и монументална скулптура и витраж. От 1962 г. участва редовно в общите художествени изложби на СБХ и в представителни изложби на българското изкуство в чужбина – Франция, Испания, в световно младежко биенале в Париж (1963). На ЕКСПО 1970 в Осака, Япония, е представена композицията му „Орфей“.

Взима участия в ОХИ „Малка пластика“, представя композицията „Пегас“ на Второто биенале на малката пластика в Будапеща.

През 2012 г. скулптурата на Малакчиев, наречена „Африка“, изчезва от оригиналното си местоположение пред общежитията на 4-ти километър в София. Оттогава работата е в неизвестност.[3]

Създател е на монументалните и декоративни творби:

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Труфешев, Николай. Современное монументальное искусство Болгарии. Издателство „София-прес“, София, 1977.
  • Съвременно българско монументално изкуство 1956 – 1986, под редакцията на Христо Стефанов и Максимилиян Киров, Съст. Кристина Стефанова и кол.: Филип Зидаров, Цветана Филипова, Сашка Венева, Кремена Попова, Лиляна Българова. Комитет за Култура, ДО „Изобразително изкуство“, Държавно издателство „Д-р Петър Берон“, София, 1986 г.
  • Енциклопедия на изобразителните изкуства България в 3 тома, т. 2 (М-Р). Институт за изкуствознание на БАН, Издателство на Българската академия на науките, София, 1987.