Кърт Кобейн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кърт Доналд Кобейн
Nirvana around 1992.jpg
Кърт Кобейн
Информация
Роден 20 февруари, 1967 г.
Абърдийн, САЩ
Починал 5 април, 1994 г. (на 27 г.)
Сиатъл, САЩ
Стил алтернативен рок
гръндж
Инструменти вокалист, китара
Активни години 1987 - 1994
Музикален издател Sub Pop
DGC Records
Уебсайт http://www.nirvana.com/
Кърт Доналд Кобейн в Общомедия

Кърт Доналд Кобейн по-известен като Кърт Кобейн (на англ.: Kurt Cobain) е вокал и китарист на сиатълската гръндж група Нирвана.

Кърт Кобейн се превръща в една от най-големите знаменитости в музиката през 90-те години на 20 век, въпреки че той самият да не е желал да става знаменитост, нито пък се е чувствал комфортно да е такъв. Повлиян от музиката на големите рок групи от 1970-те и пост-пънка от 1980-те, Кърт се отдава на едно ново течение, което по-късно ще се превърне в основна музикална вълна на 1990-те. Обявен от много медии и списания за изпълнител на последното десетилетие на 20 век, Кърт, заедно с Нирвана, издигат грънджа на световната сцена и превръщат този стил в символ на младото поколение, от този период. Но както пънка от средата и края на 1970-те, така и грънджът има кратък живот. За повечето фенове смъртта на вокалиста на Нирвана слага края на гръндж-ерата, макар делото на групата да е продължено от "Foo Fighters". За разлика от повечето рок-звезди, Кърт Кобейн не е типичния пияница и сценичен артист, а по-скоро затворен в себе си и апатично настроен към славата изпълнител, което още повече кара хората да го обожават, наричайки го „Бога на рока“.

Биография[редактиране | edit source]

Кърт Доналд Кобейн е роден на 20 февруари 1967 г. в град Абърдийн, на 100 мили от Сиатъл. Майка му Уенди е сервитьорка, а баща му Доналд е автомобилен техник. Абърдийн е и замиращ град. Още на 2 години, Кърт показва интерес към музиката. Той е слабо, често боледуващо от бронхит дете. Майка му му подарява барабани с Мики Маус и Кърт се упражнява всеки ден. Тя винаги се грижи, той и сестра му, да изглеждат добре за училище, да са сресани, чисти и облечени в най-хубавите си дрехи. Казва им да не се доближават до бедните деца, защото не иска хората да си мислят че те също са бедни. Къщата им, макар и в най-бедния квартал, изглежда добре отвън. Когато е на 9 г., родителите му се развеждат. Кърт го приема много тежко и намразва родителите си. Той написва на стената на стаята си : Мразя Мама,Мразя Татко,татко мрази мама,мама мрази татко. Първите 3 месеца след развода, Кърт желае да живее с майка си, но после се мести при баща си, който си намира приятелка Джени, която има две деца, едното с 1 година по-малко от Кърт, а другото с 5 .В последствие се ражда друго дете в семейството - Чад. След сприятеляването си с Джени, Доналд Кобейн бива жестоко намразен от сина си, защото няколко месеца преди това, той е обещал на Кърт ,че никога няма да се ожени. Все пак Кърт се сприятелява с другите две деца, макар че дори в присъствието на доведената му майка ги дразни. Кобейн младши обиква малкия Чад ,защото той бил много привързан към бебета. В едно интервю Кърт казва, че е имал страхотно детство, но веднага след това допълва... "докато не станах на 9". В тинейджърските си години, Кърт постоянно се мести Живее ту при майка си, ту при баща си, за кратко дори при леля си и баба си. Баща му кара Кърт да се присъедини към отбора по борба. По време на състезание, Кобейн младши нарочно се оставя да го победят и после широко се усмихва на баща си.

Кобейн умира на 27 години от свръхдоза, поради причината, че не е искал да е известен и е бил депресиран. С Nirvana имат 5 албума. Групата съществува 1987-1994. След смъртта на Кърт Кобейн тя се разпада.

Няколко дни преди да сложи край на живота си, Кобейн е приет в клиника за наркомани в Лос Анджелис, Калифорния, откъдето обаче бяга на 1 април. Той се връща обратно в родния си град Сиатъл, но нито един от приятелите му не знае къде точно се намира. На 4 април Кърт Кобейн е обявен за изчезнал и полицията започва да го издирва. На 8 април 1994 г. той е намерен в стая над гаража на дома му в Лейк, Вашингтон от Гари Смит, служител във Века Електрик. Смит е пристигнал в къщата, за да постави осветление, когато забелязва, че малко кръв се стича от ухото на Кърт. Смит твърди, че не е забелязал следи от нараняване и затова помислил, че Кобейн е заспал. Малко след това обаче той намира бележка, която е обявена за предсмъртното послание на звездата. До тялото на Кобейн е открита и ловджийска пушка. По-късно аутопсията, направена на тялото му, установява, че смъртта на Кърт Кобейн е в резултат от “самопричинена огнестрелна рана в главата му”. Ден на смъртта е обявен 5 април. Въпреки, че официално е признато, че Кобейн е извършил самоубийство, все още се говори, че може да става въпрос и за убийство. Феновете поставят под съмнение и авторството на предсмъртното писмо, което той “оставя”, като обвиняват съпругата на Кърт - Кортни Лав.

Библиография[редактиране | edit source]

  • Крос, Чарлс Р. Nirvana. Биографията на Кърт Кобейн. С., Махалото, 2008.

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за