Ново село (Окръг Тулча)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ново село
Enisala
— село —
Крепостта Ново село (Ени сала)
Крепостта Ново село (Ени сала)
Ново село (Румъния)
Red pog.png
Ново село
Страна Флаг на Румъния Румъния
Окръг Тулча
Население (2002) 1079 души
Пощенски код 827191
Ново село в Общомедия

план на Замъка на българските феодали в Енисала
Замъка в началото на ХХ в
Замъка днес

Ново село или Йенисела (на румънски: Enisala, на турски: Yeni sale) е село в окръг Тулча, община Саръгьол Северна Добруджа, близо до Бабадаг и Бабадашкото езеро на брега на черноморската лагуна - Разим.

История[редактиране | редактиране на кода]

В античността гръцки колонисти се заселват сред околното тракийско население от племената на гетите и основават градчето Хераклея. В средновековието е издигната силна българска крепост и пристанище доминиращи черноморското крайбрежие и сухоземните пътища в Добруджа към Бесарабия и Влашко, включена в крепостната линия Емона, Варна, Карвуна (Балчик), Калиакра, Преславец, Тулица (Тулча). Запазени са внушителни остнанки замъка от края на ХІІІ и ХІVв. Поддържаната от румънците хипотезата за византийска или генуезка, но в никакъв случай българска, крепост предвид многоъгълния план на една кула в замъка е с пропагандно значение и не отговаря на историческата истина. Тогава и до завладяването й от турците областта чак до устието на Дунав е доказано българска. [1] Византийско държавно присъствие тук няма, начинът на строеж също не е възантийски. Няма и данни нито в грамотите на българските царе, нито в договора за приятелство на Добруджанското деспотство с генуезците да им е давано право да строят или да имат собствена крепост на българска територия. Не е известно те насилствено да са отнели и да са се закрепили на част от нея, точно обратното на север Ликостомо е атакуван от Добротица и присъединен към Варненската епархия. Добротица е в тесни връзки с Венеция, при него е привлечен и години му служи Дзанаки Мудацо, един от най добрите венециански военоначалници. Напълно закономерно в строежа на укрепленията от българските феодали е приложена модерната за времето фортификационна схема популярна в средиземноморско-черноморското крайбрежие със същата строителната технология като е стоена Калиакра. Възможно е и тук, както в Търново, Цариград, Варна и Калиакра, наред с другото да е мало и венециански или генуезки търговски фактории. След турското нашествие градът повтаря участта на античната Хераклея и постепенно запустява. Вероятно след отдръпването на турският гарнизон българите го заселват отново и му дават името "Ново село" възприето и прилагано от турската администрация именно като "Йени сала", а не "Йени кьой" каквото би било турското название.
През Възраждането бългаското население изгражда православен храм изписан от Михаил Параскевов от Тулча и прави българско училище.[2] След Берлинския договор в 1878 г. Северна Добруджа е дадена на Румъния и започва румънска колонизация.[3]. На 18 декември 1916г. селото е освободено от българските войски и Берлинският протокол, заедно с цяла Добруджа, е част от България. В 1940 г. след Крайовският договор по-голямата част от българското население е депортирано. Понастоящем са останали няколко български домакинства.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ...Третата България лежи там където Дунав се влива в морето и столицата й се казва Калиакра...." Шилтбергер, немски рицар участник в похода на крал Сигизмунд срещу турците през 1396 г. и др. История на България, том 3, БАН, София, 1982 г.]
  2. сп. Родна Добруджа бр.9-10, 1937 г
  3. Научна експедиция в Добруджа 1917