Погановски манастир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Църквата на Погановския манастир.

Погановският манастир „Свети Йоан Богослов“ е православна света обител на левия бряг на река Ерма, в околностите на село Поганово, Царибродско, Западните покрайнини, Сърбия. Манастирът е част от Нишката епархия.

История[редактиране | edit source]

Една от версиите за изграждането на манастира е, че то е дело на владетеля Константин Драгаш в края на XIV век. След неговата смърт в битката при Ровине през 1395 година строителството на светата обител е поето от неговата дъщеря Елена, съпруга на византийския император Мануил II Палеолог.

Погановският манастир.

Манастирската църква е изографисана в края на XV век, за което свидетелства надпис над входа на църквата. Той гласи, че изографисването на църквата е завършено през месец октомври 1499 година. Фреските имат обща повърхност около 360 м² и са сред най-добрите образци на иконографското изкуство от това време на Балканите.

Образи на Свети Иван Рилски и Свети Йоаким Сарандапорски от манастира.
Стенопис от църквата. Отдясно наляво: Свалянето от Кръста, Оплакването на Христа, Разрязване на празната Плащеница

От 1871 г. манастирът е под ведомството на Българската екзархия. След Освобождението през 1878 г. Погановският манастир е в територията на България до ноември 1920, когато по силата на Ньойския мирен договор е включен в състава на Кралството на сърби, хървати и словенци и е подчинен на Сръбската православна църква. От Погановския манастир произхожда една от най-възхитителните двустранни икони от края на 14 век (1396) дарена на манастира от дъщерята на деспот Константин. Иконата е чудотворна, от едната й страна са изобразени ликовете на Света Богородица Убежище (Катафиги) и св. Йоан Богослов, а на другата — „Чудото в Латомския манастир“. Тази икона, както и други ценности, сред които Поменика на българските владетели, са пренесени в България и днес се пазят и могат да бъдат видяни в криптата на храм-паметника „Свети Александър Невски“ в София.

Днес Погановският манастир е мъжки. Той е домакин на участниците в Международен художествен семинар „Погановски манастир“.

Литература[редактиране | edit source]