Република Пиза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Република Пиза
1000 – 1406
Знаме
Знаме
      
Герб
Герб
Карта на Пиза, 11 век.
Карта на Пиза, 11 век.
Континент
СтолицаПиза
Официален езиктоскански, латински, италиански
Форма на управление
Площ
Общо (1405)2300 km2
Население
Преброяванеок. 80 000 (1405)
Валута
Предшественик
Тосканска марка Тосканска марка
Наследник
Флорентинска република Флорентинска република
Днес част от Италия
 Франция
 Испания
Република Пиза в Общомедия

Пизанската република или Република Пиза (на италиански: Repubblica di Pisa) е град държава в Италия, който съществува през годините 1000 – 1406.[1]

Републиката в Пиза става първата военноморска апенинска сила в XI-XII век, установявайки контрол над Корсика и Сардиния и основавайки търговски колонии в почти всички големи пристанища на Средиземно море. Силата на Пиза е в посредничеството между Леванта, Византия и испанските държави. Този период е на разцвет на изкуството в Пиза, особено на архитектурата.

След съкрушителното поражение от 1284 г. от Република Генуа в битката при Мелория, Пизанската република е отстранена от главните средиземноморски пазари за сметка на съседната Генуа. Това води до упадък на републиката, за което допринася и неуспехът на гибелините във войните с гвелфите от Тоскана. През 1406 г. Пиза е завладяна от Флоренция. В началото на италианските войни през 1494 г. избухва градско въстание и републиката обявява независимостта си, но през 1509 г. след месеци на обсада, Пиза капитулира пред численото преимущество на военните сили на Флоренция. През 1569 г. градът става част от Великото херцогство Тоскана.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Pisa | Italy, Leaning Tower, Population, & History // Encyclopedia Britannica. Посетен на 25 юли 2023. (на английски)