Ромео и Жулиета

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ромео и Жулиета
Romeo and Juliet
Romeo and juliet title page.jpg
Оригинален език английски
Автор Уилям Шекспир
Първо издание 1597 г.
Великобритания
Вид трагедия

Преводач акад. Валери Петров
Ромео и Жулиета в Общомедия

„Ромео и Жулиета“ (на английски: Romeo and Juliet) е пиеса, една от ранните трагедии от Уилям Шекспир, разказваща за двама млади влюбени и тяхната невъзможна любов, довела до помиряване на воюващите им семейства.

Тя, заедно с „Хамлет“, е може би една от най-известните негови пиеси и е считана за най-популярната любовна история. Пиесата завършва с думите

И до днес светът не знае любов по-чиста и съдба по-клета от тази на Ромео и Жулиета.

Историята всъщност не е нова и е взета от италиански приказки, преведена в стих през 1562 година и след това преразказана в проза през 1582. Шекспир взима идеята, но създава и нови характери, като този на Меркуцио и разширява действието. Счита се, че е писана между 1591 и 1595 и е публикувана през 1597.

Пиесата е филмирана многократно, представяна е като балет и опера.

Сюжет[редактиране | edit source]

Ромео и Жулиета

Пиесата започва с улични боеве между враждуващите родове Монтеки и Капулети. Ескал, принцът на Верона, се намесва и обявява, че нарушаването на мира ще бъде наказано със смърт.

Ромео, синът на лорд Монтеки, е влюбен в момиче на име Розалина, което обаче е положило обет за целомъдрие. Заедно с братовчед си Бенволио той решава да посети бала с маски, организиран от Капулети, с надеждата да я види. Но вместо това той среща Жулиета, дъщеря на лорд Капулети и се влюбва в нея.

Пречка за любовта между Ромео и Жулиета е враждата между техните семейства — Монтеки и Капулети. Двете фамилии се помиряват едва след ранната смърт на двамата влюбени, които отказват да живеят един без друг.

Външни препратки[редактиране | edit source]