Сериен убиец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Scales of justice

Геноцид · Масово убийство
Предумишлено убийство · Поръчково убийство
Детеубийство · Братоубийство · Отцеубийство
Човешко жертвоприношение · Линчуване
Убийство на честта · Вендета
Цареубийство · Богоубийство
Ритуално убийство · Погром

Масово самоубийство
Склоняване към самоубийство
Религиозно самоубийство
Саможертва · Самоубийство на честта

Убиец

Наемен убиец · Сериен убиец
Терорист · Политически убиец
Убиец-самоубиец

Инкриминирано убийство

Убийство по непредпазливост
Неизбежна отбрана · Крайна необходимост
Евтаназия · Аборт
Смъртно наказание

Сериен убиец по дефиниция е индивид, които е убил трима или повече души през период от време повече от месец, и между времето на убийствата има "спокоен период", и чиито мотиви за извършване на убийствата по принцип се базират на психологическа основа. Някои източници описват критерия "трима или повече", и който дефинират "една серия от две или повече убийства, извършени поотделно, и по принцип, но не винаги, от сам извършител или необходимите основни характеристики, които включват минимум две убийства. Често има сексуален елемент в убийствата, но ФБР казват, че мотивите за сексуалните убийства включват гняв, тръпка, финансови облаги и търсене на внимание. Убийствата може да са били планирани или извършвани с подобни стилове и жертвите може да имат общи черти помежду си много често това са примерно: раса, външен вид, пол, или възраст.

Серийните убийци и масовите убийци не са едно и също нещо, в това число не влизат и импулсивните убийци, които извършват убийства на две или повече места с липса на "спокоен период" между убийствата.

Един от най-известните серийни убийци от миналото е Джак Изкормвача, който около 1888 година убива поне 5 проститутки в Лондон.