Уолтър Роли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Уолтър Рали)
Направо към: навигация, търсене
Уолтър Роли
английски пътешественик и писател
Уолтър Роли 
Роден: 1554
Хейс Бартън, Англия
Починал: 29 октомври 1618
Лондон, Англия
Уолтър Роли със сина си

Сър Уолтър Роли (на английски Walter Raleigh), (155429 октомври 1618) е английски придворен, шпионин, изследовател, поет и писател. Като младеж Роли служи като доброволец в Хугенотската армия във Франция (1569). През 1572 г. той получава бакалавърска степен в Оксфордския университет, където той е започнал да учи преди да замине за Франция и името му е вписано в регистъра на Middle Temple през 1575 г. През 1578 г. Роли и брат му Карю се присъединяват към своя полубрат, сър Хъмфри Гилбърт, в тежко въоръжена флота за плаване в открито море. Бурите и опасностите скоро прекратяват пътешествието. През 1580 г. Роли служи в Ирландия, потушавайки бунта в Мънстър.

Когато се връща в Англия през 1581 г., Роли отива в двора и става любимец на кралица Елизабет I, за което много допринася личното му обаяние. Като кралски любимец му се предоставя монопол върху виното (1583), получава титлата Сър (1585) и обширни имения в Ирландия. Назначен за управител на мините в Корнуол и Девън, Роли се показва като способен управител, но поради стремежа си към политическа власт се отчуждава от много влиятелни хора. През 1587 г. е назначен за капитан на Кралската гвардия – важен пост, тъй като гарантира постоянна близост до Елизабет.

Роли замисля и организира експедициите до Америка, които завършват неуспешно със загубата на остров Роаноук. По-късно Роли става член на Комисията по отбрана срещу Испания, но не е сигурно, че е участвал в морските експедиции срещу Армадата (1588). През 1589 г. Роли напуска двора, вероятно заради конфликт с новия любимец на Елизабет, Робърт Девъроу, втори граф на Есекс. В замъка Килкълман той се сприятелява с Едмънд Спенсър, чиято епична поема „Кралицата на феите“, прославяща Елизабет и започната при сър Филип Сидни, е продължена с покровителството на Роли. След скарването на кралицата с Есекс заради брака му, Роли се връща в двора и получава имение в Шербърн (1592). По-късно през същата година той заминава на корабна експедиция, но е върнат от Елизабет и затворен в Лондонската кула когато научава за тайния му брак с придворната Елизабет Трокмортън. През 1592 г. експедицията на Роли се връща в Англия, натоварена с португалско съкровище. Започва спор за разпределението на плячката и Роли — единственият способен да потуши спора — е пуснат на свобода.

Низвергнат от двора, Роли става член на парламента. Той става известен с връзката си с поетичната група Нощно училище. Водени от Томас Хариът, Кристофър Марлоу и Джордж Чапмън, младите поети критикуват преводите на Светото писание и са обвинявани в атеизъм. През 1595 г. Роли отива на експедиция в Южна Америка заедно с авантюриста Лорънс Кемис, за да открият легендарния град Ел Дорадо. Те навлизат на 300 км и стигат там, където река Ориноко приключва във вътрешността на Гаяна, носейки в Англия златни проби. Роли съобщава за откритието си следващата година. През 1596 г. той командва ескадрон срещу Кадис.

Роли е назначен за управител на Джърси през 1600 г., но състоянието му намалява, когато той остава встрани от Робърт Сесил по време на политическата буря, свързана с измяната и екзекуцията на граф Есекс. Бедите му продължават, когато след смъртта на Елизабет през 1603 г. на трона се възкачва Джеймс I, който е убеден, че Роли е сред враговете му, тъй като се е противопоставял на правото му върху короната. Много от постовете и монополите на Роли са отнети; без да има доказателства, той е обвинен в заговор с Испания срещу Англия и в заговор за убийството на краля с цел възкачване на Арабела Стюарт на трона. Помилван, той остава в Лондонската кула и се посвещава на литературата и науката. Там той започва своята недовършена История на света.

Роли е освободен през 1616 г., за да организира експедиция до Ориноко в търсене на злато, но е предупреден да не атакува испански кораби и градове. Експедицията се проваля, но Лорънс Кемис превзема испанско градче. Роли се връща в Англия, където испанският посланик иска наказанието му. Той не успява да избяга във Франция и е екзекутиран по старата си присъда за измяна.

Неговото име но си окръг Роли в щата Западна Вирджиния.