АСВК

от Уикипедия, свободната енциклопедия
АСВК
Винтовката КСВК
Страна Русия
ТипГолямокалибрена снайперска винтовка
История на производство и служба
ИзобретателВячеслав Негруленко
Евгений Журавльов
Михаил Кучин
Юрий Овчинников
Създаване2004 г.
ПроизводителЗавод „Дегтярьов“в Ковров
 Русия
На въоръжение2004 г. – понастоящем
На служба при Русия
КонфликтиПърва чеченска война
ВариантиСГМ-12,7
Габаритни характеристики
Маса12,5 kg
(без патрони и оптичен мерник)
Дължина1420 mm[1]
Дължина на цевта1000 mm
Работни характеристики
Пълнителпълнител за 5 патрона
Боеприпаси12,7 x 108 mm
Мерни прибориоткрит, има възможност за закрепване на оптичен мерник
Скорострелност10
Начална скорост770 – 785 m/s[1]
Ефективна стрелба1000/1500 m
(с оптически мерник)[1]
АСВК в Общомедия

АСВК (на руски: армейская снайперская винтовка крупнокалиберная“; Индекс ГРАУ – 6В7, с оптич. и нощ. прицели – 6С8, 6С8-1)[1][2] е руска голямокалибрена снайперска винтовка създадена през 2004 г. от колектив конструктори на завод „Дегтярьов“ в Ковров на базата на винтовките КСВК („Ковровская снайперская винтовка крупнокалиберная“) и СВН-98 („снайперская винтовка Негруленко“).

История[редактиране | редактиране на кода]

Работите за създаването на голямокалибрената снайперска винтовка, със схема на компоновка на механизма „булпъп“ от завода „В. А. Дегтярьов“ започват през 1996 г. Колектива конструктори, работещи над принципно новия вид оръжие, оглавява Вячеслав Негруленко. Само след две години, през 1998 г., е създадена винтовката, получила названието СВН-98, която влиза за производство в първа опитна серия. На базата на СВН-98, от същия колектив конструктори, през 2000 г., е разработена винтовката КСВК също и като нейната предшественица, влязла в опитна серия. След щателни изпитания и опитна експлоатация в действащите войски, през 2004 г., от все същите автори, е създадена още по-съвършена винтовка, която получава названието АСВК („армейска снайперска винтовка голямокалибрена (на руски: крупнокалиберная“)). Именно този образец оръжие, започвайки от 2004 г. и понастоящем, е пуснат в серийно производство.

Приемане на въоръжение[редактиране | редактиране на кода]

През 2013 г. голямокалибрената снайперска винтовка АСВК е приета на въоръжение във въоръжените сили на Руската федерация под наименованието „12,7 милиметров снайперски комплекс 6C8“[1].

Конструкция[редактиране | редактиране на кода]

Технически представлява 5-зарядна винтовка с надлъжно-сколзящ въртящ се затвор, компонована по схемата булпъп (такава компоновка позволява да се намали общата дължина на оръжието до 1420 мм при съхраняване на значителната дължина на ствола от 1000 мм).

За стрелба от АСВК се използват снайперските патрони калибър 12,7×108 мм, но могат да се използват и всички видове патрони стандарт 12,7×108 мм.

Подаването на патроните при стрелбата става от кутиен пълнител. Приемната гърловина е разположена между пистолетната ръкохватка за управление на огъня и приклада. Пълнителят е снабден с пластмасова накладка, позволяваща той да се използва като допълнителна опора за лявата ръка на стрелеца. Изхвърлянето на стреляните гилзи се произвежда чрез разположено от дясната страна на цевната кутия прозорче, което в походно положение се затваря с капаче.

Стволът е „плаващ“ тип, закрепен конзолно в цевната кутия и без да контактува с другите части на винтовката, произвеждан по способа на студеното коване. На ствола е поставен дулен спирач, намаляващ силата на отката 2,5 пъти.

При стрелба се използва двунога, която се закрепва към специален шиш на цевната кутия. В походно положение те се сгъват напред.

Затилникът на приклада е снабден с направен от порист материал амортизатор. Това позволява на стрелеца да направи няколко десетки изстрела, без да изпитва неприятни усещания в рамото.

Прицелни приспособления[редактиране | редактиране на кода]

Снайперист от 76-а гвардейска десантно-щурмова дивизия с АСВК

Винтовката е снабдена с механични прицелни приспособления, включващи мушка и мерна планка (целик), монтирани на прицелната планка, която може да се използва също и като ръчка за пренасянето на винтовката. При поставяне на оптически прицел тази прицелна планка се отмята надясно. Използват се стандартните дневни оптични и нощни електронно-оптични прицели. Оптическите и нощните прицели се поставят на специална направляваща, закрепена на кронщейн на лявата страна на цевната кутия.

Допълнителна информация[редактиране | редактиране на кода]

Заявеният от производителя среден резултат на разсейване съставлява около 160 мм на далечина от 300 м без използването на специални боеприпаси ( > 2 ъглови минути). Гарантираният ресурс е 3000 изстрела.

При правилна поддръжка и почистване стволът може да издържи 4 – 5 хиляди изстрела[3].

Страни потребители[редактиране | редактиране на кода]

Също винтовката се предлага за експорт чрез „Рособоронекспорт[6].

Бойна употреба[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д Завод имени Дегтярёва – 12,7 мм снайперские комплексы 6С8, 6С8-1, архив на оригинала от 27 юни 2014, https://web.archive.org/web/20140627215922/http://zid.ru/products/defence/44/detail/173, посетен на 31 май 2019 
  2. Современное стрелковое оружие мира – КСВК 12.7 мм
  3. Снайперский монстр: российские винтовки от „мосинки“ до „Корда“
  4. Снайперы ВДВ России и ССО Белоруссии на полигоне в Псковской области отработали учебные задачи по наблюдению и прикрытию // Департамент информации и массовых коммуникаций Министерства обороны. 08.10.2017. Посетен на 2017-12-23.
  5. Dàn súng bắn tỉa đa dạng của lực lượng vũ trang Việt Nam // Архивиран от оригинала на 2016-06-12. Посетен на 2019-05-31.
  6. 12,7 мм снайперский комплекс 6С8 Архив на оригинала от 2018-12-20 в Wayback Machine. // официальный сайт ГК „Рособоронэкспорт“
  7. Jonathan Ferguson & N.R. Jenzen-Jones. Raising Red Flags:An Examination of Arms & Munitions in the Ongoing Conflict in Ukraine // Armament Research Services Pty. Ltd., November 2014.
  8. У террористов под Донецким аэропортом захватили снайперскую винтовку, состоящую на вооружении только в РФ // ИА „Украинская Медиа Группа“, 2015-01-14. Архивиран от оригинала на 2016-04-10.
  9. Фотофакт: неожиданный трофей после разгрома террористов // 2014-08-18. Посетен на 2017-12-17.

Допълнителна литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Ковровская снайперская крупнокалиберная. Оружие.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „АСВК“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​