АС Нанси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
АС Нанси
L'Association Sportive
Nancy-Lorraine
Основан1967
ДържаваФранция
СтадионМарсел-Пико
Капацитет37 000
ПрезидентЖак Русело
Старши треньорФранция Ален Перин
ПървенствоЛига 2
2018/19 14-о
Екипи и цветове
Домакин
Гост
АС Нанси в Общомедия

АС Нанси-Лорен (на френски: L'Association Sportive Nancy-Lorraine) е френски футболен клуб, от град Нанси, състезаващ се във френската Лига 1. Отборът е основан през 1967 г. като наследник на бившия ФК Нанси, разформирован през 1965 г.

В периода от 1973 до 1979 година цветовете на клуба защитава легендата на френския футбол Мишел Платини.

История[редактиране | редактиране на кода]

През сезон 2005 – 06 Нанси печели Купата на Френската лига, като по този начин се класира за участие в турнира за Купата на УЕФА.

Първият му съперник е немския Шалке 04. След загуба като гост с 1:0 и победа с 3:1 в реванша, Нанси влиза в групите на УЕФА.

Жребият го противопоставя с отборите на Висла Краков, Блекбърн, ФК Базел и Фейенорд.

В първия мач Нанси побеждава Висла у дома с 2:1. В следващия мач с Базел в Швейцария завършва наравно 2:2. На 30 ноември 2006 Нанси е домакин на Фейенорд. От Ротердам пристигат 1200 холандски фенове. В 80-а минута на мача (при резултат 3:0 за домакините), те разбиват предпазните заграждения за да провокират френските фенове. Мачът е прекъснат в 80-а минута, а френската полиция използва сълзотворен газ. Безредиците по трибуните продължават 30 минути и в крайна сметка срещата е прекратена. [1] Нанси печели с 3:0, а Фейенорд е изваден от участие в турнира за Купата на УЕФА за следващия сезон.

В крайното класиране на групите, Нанси завършва на второ място и в следващия кръг среща Шахтьор Донецк. След равенство 1:1 в Украйна, французите се виждат вече победители, но допускат загуба у дома с 0:1 и отпадат от по нататъшно участие в турнира.

През сезон 2008/09 Нанси завършва на 4-то място във френския шампионат и отново се класират за Купата на УЕФА. В първия кръг играят срещу Мъдъруел от Шотландската премиър лига. На 18 септември Нанси печели у дома с 1:0. В реванша постига втора победа с 2:0 и отново влиза в групите на УЕФА. Там ще мери сили с отборите на ЦСКА Москва, Депортиво Ла Коруня, Фейенорд и Лех Познан.

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Известни бивши футболисти[редактиране | редактиране на кода]

Бивши треньори[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]