Абдула Йоджалан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Абдула Йоджалан
кюрдски лидер
Абдула Йоджалан 
Роден: 4 април 1948 г. (68 г.)
Протести в подкрепа на Йоджалан във Лондон, през 2003 година

Абдула Йоджалан (на кюрдски: Abdullah Öcalan, на турски: Abdullah Öcalan) е кюрд, лидер на Кюрдската работническа партия от нейното създаване до 1999 година, когато е заловен от турските власти.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 4 април, 1948 година в село Йомерли, вилает Шанлъурфа, (Турция). В периода между 1971 - 1974 година следва във факултета по политически науки в Анкара.

Политика[редактиране | редактиране на кода]

През 1974 година Йоджалан създава партия, която през 1978 година с национални пристастия се формира във "Работническа партия на Кюрдистан". През 1980 година се укрива в Сирия, където се подпомага от държавните институции на страната, през 1984 година започва борба срещу Турция за независим Кюрдистан.

До 1998 година, Йоджалан живее в Дамаск, Сирия, но под натиска на Анкара сирийските власти прогонват Йоджалан, след което прави неуспешни опити да отиде в Русия, Гърция и Италия. На 15 януари 1999 година е арестуван в Кения от турските тайни служби след перфектно организирана операция зад граница. Осъжда се за държавна измяна и за отговорност от смъртта на над 30 хиляди души, cлед което е осъден на смърт. Поради отмяната на смъртното наказание от Конституцията на Република Турция, смъртното наказание е превърнато в доживотен затвор, което отлежава на остров Имралъ на Мраморно море в Турция.

Международна подкрепа[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]