Абсолю

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Жасминово (Jasminum officinale) абсолю

Абсолю, наричано още абсолют (на англ. absolute), е продукт, подобен на етеричните масла, който се извлича от конкрета чрез етанол. Абсолютът е концентрирано, силно ароматно етерично масло, извлечено от растения. Докато етеричните масла се произвеждат чрез дестилация, кипене или пресоване, абсолютите се получават чрез традиционна екстракция или екстракция на разтворителите (течно-течна екстракция – Liquid–liquid extraction).

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Абсолютът е бистра или мътна течност. Цветът на розовото абсолю например, е от тъмночервен до кафеникав.

Състав[редактиране | редактиране на кода]

В състава на абсолюто влизат компонентите на етеричното масло, като основен е фенилетиловият алкохол.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Абколюто се използва в парфюмерията, козметиката, производството на сапуни, за ароматизиране на храни и напитки, както и за добавяне на аромати към продукти, например тамян и препарати за почистване в домакинството. Широко приложение намират в ароматерапията и профилактика на различни заболявания.

Някои суровини са или твърде деликатни, или твърде инертни, за да бъдат дестилирани на пара и могат да получат аромата си само чрез екстракция на разтворител. Примери за това са жасминът и пчелният восък. Абсолютите включват роза, жасмин, тубероза, нарцис, иланг-иланг, мимоза, борония, лавандула, лавандин, здравец, градински чай, виолетка, дъбов мъх, боб тонка (Dipteryx odorata).

Розово масло, жасмин абсолютно, абсолю тубероза, масло от корен на ирис, масло от семена на амрета, корен от ангелика и масло от портокалов цвят са ценни и скъпи аромати и ароматизатори.[1]

Остатъчните разтворители могат да останат в абсолютите. Следователно, някои абсолюти се считат за нежелателни за ароматерапията.

Производство[редактиране | редактиране на кода]

Първо, растителният материал се екстрахира с въглеводороден разтворител, като хексан, за да се получи конкрет. След това конкретът се екстрахира с етанол. Етаноловият екстракт се охлажда (например до -15 °С) до втвърдяване на восъците и се филтрира студено, за да се получи течен екстракт. Когато етанолът се изпари, остава маслото – абсолютът.[2]

Традиционно, абсолютът се получава чрез екстракция, при което получената помада се екстрахира с етанол, за да се получи абсолютът.

Розовото абсолю се произвежда по-лесно от маслото, затова и цената му обикновено е по-достъпна. Именно розовото абсолю се използва в парфюмерийната индустрия, тъй като е с по-силен и близък до истинските рози аромат от розовото масло.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Karl-Georg Fahlbusch (2007), "Flavors and Fragrances", „Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry“ (7th ed.), Wiley, p. 83 
  2. K. Hüsnü Can Başer (2013), "Essential Oils", in Arza Seidel, ed., „Kirk-Othmer Chemical Technology of Cosmetics“, ISBN 978-1-118-40692-2 
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Absolute (perfumery)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.