Направо към съдържанието

Адакс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Адакс
Природозащитен статут
CR
Критично застрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
разред:Eotetrapodiformes
(без ранг):Стегоцефали (Stegocephalia)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
(без ранг):Зверозъби влечуги (†Theriodontia)
клас:Бозайници (Mammalia)
(без ранг):Еутерии (Eutheria)
разред:Чифтокопитни (Artiodactyla)
семейство:Кухороги (Bovidae)
род:Адакси (Addax)
вид:Адакс (A. nasomaculatus)
Научно наименование
Laurillard, 1841
(Blainville, 1816)
Разпространение
Адакс в Общомедия
[ редактиране ]

Антилопата адакс[2] (Addax nasomaculatus) е вид от подсемейство конски антилопи, която обитава пустинята Сахара. За първи път е била описана от Анри дьо Бленвил (Henri de Blainville) през 1816 г.[3][4]

Физическо описание[редактиране | редактиране на кода]

Козината ѝ е бледа и има дълги навити рога, с обичайна дължина около 55-80 cm при женските и около 70-85 cm при мъжките. Височината на мъжките в раменете е между 105 и 115 cm, а при женските от 95 до 110 cm. При антилопата адакс се наблюдава полов диморфизъм, като женските са по-малки по размери от мъжките. Окраската на козината зависи от сезона: през зимата е сиво-кафява с бели крака и задни части и дълга кафява козина по главата, врата и раменете; през лятото козината се сменя до бяла или с цвят на пясък.

Адакс в Зоологическата градина в София, септември 2021 г.

Хабитат и разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Адаксът основно се храни с треви и листата на наличните храсти и билки. Видът е добре адаптиран към живота в пустинята и може да оцелее без вода за продължителни периоди от време. Естественият хабитат на адакса са безводните региони, полупустините и пустините от пясък и камък.

Някога е бил широко разпространен в Северна Африка и естествено е обитавал териториите на Чад, Мавритания и Нигер. Спадът в популацията започва да се регистрира в средата на първото десетилетие на 19 век. Днес е напълно изчезнал от териториите на Алжир, Египет, Либия, Судан и Западна Сахара. Реинтродуциран е в Мароко и Тунис.

Според класификацията на IUCN, видът е критично застрашен от изчезване. Въпреки че рядко се среща в естествения си хабитат поради бракониерство, в плен той се среща доста често.

Поведение[редактиране | редактиране на кода]

Формира стада от 5 до 20 екземпляра, които се състоят от представители и на двата пола. Водач на стадото е най-възрастната женска. Поради по-бавните си движения, този вид антилопи е сравнително лесна жертва за хищници като лъвове, хиенови кучета, гепарди, леопарди, както и за човека. Каракалите, хиените и сервалите нападат малките на адакса. Въпреки че адаксът обичайно не е агресивен, може да нападне, ако се почувства застрашен.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Женските достигат полова зрялост на 2-3 годишна възраст, а мъжките – на около 2. Размножаването при този вид може да се осъществява целогодишно, но максимумът настъпва през зимата и началото на пролетта – за северните части на Сахара, и през месеците септември-октомври и януари-април – за екземплярите, обитаващи южна Сахара.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Addax nasomaculatus (Blainville, 1816). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)
  2. Регламент (ЕО) № 338/97 на Съвета от 9 декември 1996 година относно защитата на видовете от дивата флора и фауна чрез регулиране на търговията с тях // EUR-Lex. Посетен на 2022-10-04.
  3. Krausman, P.R. & Casey, A.L. Addax nasomaculatus // Mammalian Species. 2012. DOI:10.1644/807.1. с. Number 807: pp. 1–4.
  4. IUCN SSC Antelope Specialist Group. Addax nasomaculatus // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 13 ноември 2008. (на английски)Database entry includes justification for why this species is listed as critically endangered and the criteria used.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Addax в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​