Айвалък

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Айвалък
Ayvalık
— град —
      
Герб
Айвалик откъм морето.
Айвалик откъм морето.
Страна Турция
РегионМармара
ВилаетБалъкесир
Надм. височина77 m
Население37 197 души (2012)
Официален сайтayvalik.gov.tr
Айвалък в Общомедия

Айвалък или Айвалик (понякога Айвали или Айвалъ, на турски: Ayvalık; на гръцки: Αϊβαλί; на старогръцки: Κυδωνίαι) е град в Западна Турция. Разположен е на крайбрежието на Егейско море, срещу гръцкия остров Лесбос.

География[редактиране | редактиране на кода]

Айвалък се намира на северозападното егейско крайбрежие на Турция. Срещу него гледа гръцкият остров Лесбос, а наоколо е разположен архипелагът на Айвалъшките острови. На юг от селището се намира тесен полуостров, а на изток се простират ниски хълмове, покрити с борове и маслинови дръвчета.

История[редактиране | редактиране на кода]

Айвалък е разположен в исторически регион, известен с античното си име Еолида. Руините на три важни древни града се намират съвсем близко оттук – Асос и Троя са на север, Пергамон е на изток. Планината Ида, която има важно значение в древногръцката митология, също е разположена наблизо и може да бъде видяна от центъра на градчето. В днешно време Айвалък и многобройните островчета, разпръснати в залива, са популярна туристическа дестинация. Районът на Айвалък е бил населен още от най-древни времена. Заради постоянната заплаха от пиратство, селищата на съседните островчета останали малки, с изключение на това на о. Джунда, който бил най-големият и близко разположен до сушата остров. След византийския период Айвалък скоро става част от Османската империя. Тогава той придобива важно търговско значение. Получава определена автономия и дори редица европейски сили създават тук свои консулства. До 1922 г. населението на града е съставено почти изцяло от гърци, които тогава са разменени с турци от Крит в резултат на междудържавно споразумение между Турция и Гърция.

При избухването на Балканската война в 1912 година един човек от Айвалък е доброволец в Македоно-одринското опълчение.[1]

Панорама Айвалък
Панорама Айвалък
Хълмът Шейтан Софраси (Дяволската маса), Айвалък

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Айвалик

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македоно-одринското опълчение 1912 - 1913 г.: Личен състав по документи на Дирекция „Централен военен архив“. София, Главно управление на архивите, Дирекция „Централен военен архив“ В. Търново, Архивни справочници № 9, 2006. ISBN 954-9800-52-0. с. 493 и 827.
  2. Македоно-одринското опълчение 1912 - 1913 г.: Личен състав по документи на Дирекция „Централен военен архив“. София, Главно управление на архивите, Дирекция „Централен военен архив“ В. Търново, Архивни справочници № 9, 2006. ISBN 954-9800-52-0. с. 493.
  3. Fahri Ayvalıklı Misciagna’dan çılgın İspanyol dansları // Посетен на 2023-03-14.