Направо към съдържанието

Александър Ростковски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Александър Ростковски
Александр Ростковский
руски дипломат

Роден
Починал
8 август 1903 г. (42 г.)
ПогребанОдеса, Украйна
Александър Ростковски в Общомедия

Александър Аркадиевич Ростковски (на руски: Александр Аркадьевич Ростковский) е руски дипломат, консул в Битоля от 1895 до 1903 г. Ростковски е известен със своята антибългарска и просръбска дейност в Македония.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ростковски в ковчега[2]
Погребалната процесия на Александър Ростковски в Солун

Ростковски е роден в 1860 година в Херсон, Руската империя. Баща му Аркадий Ростковски е офицер, командир на Втора гренадирска дивизия.

Ростковски учи в Императорския Александровски лицей и след завършването му в 1883 година започва служба в руското външно министерство. Първата задгранична служба на Ростковски е в България като втори секретар на руската дипломатическа мисия. След това работи като секретар и преводач от източни езици в мисиите в Йерусалим, Янина и Бейрут. В 1893 година Ростковски става вицеконсул в Бриндизи, Италия, а в 1895 година е назначен за консул в Битоля, Османската империя.

В 1902 година учител на децата на Ростковски става Кръсте Мисирков.[3][4]

Георги Попхристов пише, че Ростковски:

Както всички консули въ Македония по инструкции отъ горе, не искаше да чуе за нашето дѣло. Той бѣше ексцентриченъ човѣкъ, отличаваше се съ своята грубость къмъ населението, а особено къмъ турското.[5]

При избухването на Илинденско-Преображенското въстание на 20 юли (2 август) 1903 година Ростковски, придлужаван от Кръстьо Мисирков, заминава на посещение в Буковския манастир. При завръщането му на 8 август на входа на Битоля османските стражари не го поздравяват, вероятно поради свадливия му характер и дадената от него гласност на предприетите от властите репресии. Недоволен от това той слиза от файтона, като предизвиква свада, а според някои източници удря един от гавазите арнаути и той го застрелва. Това предизвиква голям дипломатически скандал, в резултат на който под руски военен и политически натиск битолският валия Али Ръза паша е заточен в Либия, а стражарите са осъдени на смърт. Ростковски е погребан на 9 август (22 август) в Солун.[6][7]

На мястото на убийството е изграден мемориал, наречен Руски кръст.[7]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Гочев, Янко. Антибългарската дейност на битолския руски консул Александър Ростковски (1895-1903) // Сите българи заедно. Посетен на 22 септември 2020 г.
  2. Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα // Посетен на 6 март 2013 г. Архив на оригинала от 2015-09-24 в Wayback Machine.
  3. Михаил Ямбаев. „А. А. Ростковский в Македонии. Начало ХХ в.“
  4. Светлана Половинкова. „Своими жизнями оплатили...“
  5. Христовъ, Георги попъ. Спомени отъ миналото // Илюстрация Илиндень 1 (7). Издание на Илинденската Организация, февруари 1928. с. 5.
  6. Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα // Архивиран от оригинала на 2016-03-04. Посетен на 6 март 2013 г.
  7. а б Руски крст во спомен на Александар Аркадиевич Ростковски // Bitola.info. Посетен на 22 септември 2020 г. (на македонска литературна норма)
Николай Демерик битолски руски консул
(1895 – 8 август 1903)
Виктор Кал