Алкмеониди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Алкмеонидите (на старогръцки: Ἀλκμαιωνίδαι, Alkmaioniden, Alcmaeonidae, Alcmaeonids, Alkmeoniden) са знатен род от древна Атина. Те произлзат от Алкмеон, правнук на Нестор, царя на Пилос и участник в Троянската война. Те носили на щитовете си герб във вид на бял трискелион.

Алкмеон е изгонен от Хераклидите от неговата родина Месения. Неговите наследници се заселили в Атика.

През 632 пр.н.е. архонт Мегакъл (I) от фамилията на Алкмеонидите успява да потуши въоръжен държавен заговор. Въстаниците и техния предводител Килон са затворени на Акропол и оставени да гладуват. След като нападнали крепостта, Алкмеонидите избили голяма част от въстаниците на олтара на Ериниите. От това замърсяване на олтара, над фамилията лежи проклятие.

Алкмеонидите трябвало да напуснат града след вземането на властта от Пейсистрат през 546/545 пр.н.е., понеже са се били против Пейсистрат.

Клистен, син на Мегакъл, през 507 пр.н.е. поставя началото на атинската демокрация. Перикъл, чрез майка си също e от този род, както и Алкивиад, правнук на Клистен. Алкмеонидите загубват влянието си след Пелопонеската война (431-404 пр.н.е.).

Генеалогия на Алкмеонидите:

Alcmeonides.pdf

Източници[редактиране | редактиране на кода]