Анатолий Кашпировски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Анатолий Кашпировски
Анатолій Кашпіровський
съветски психотерапевт

Роден
Образование Виницки национален медицински университет

Уебсайт www.kashpirovskiy.com
Анатолий Кашпировски в Общомедия

Анатолий Кашпировски (на руски: Анатолий Михайлович Кашпировский) е руски хипнотист[1][2], получил известност през 1989 г. по време на телевизионни сеанси по психотерапия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден на 11 август 1939 в Проскурив, Украйна. През 1962 завършва Винницкия медицински институт, а после 25 години работи като психотерапевт във Винницката психиатрическа болница. Кандидат на медицинските науки. Бил е лекар-психотерапеват на руския национален отбор по вдигане на тежести. Майстор на спорта на СССР по тежка атлетика.

Избран (1993) за депутат в Държавната дума на Русия. Преселва се в САЩ през 1995 г.

Дейност[редактиране | редактиране на кода]

Провежда няколко сеанса по централната съветска телевизия (първият сеанс е на 9 октомври 1989). По време на тези телемостове демонстрира дистанционно обезболяване на 2 операции на коремната кухина, както и други сензационни демонстрации върху доброволци.

През декември 2006 г. провежда „оздравителни“ сеанси в Челябинск. Милицията иззема от него 160 пакета със „заредена“ сол, след като е установено отсъствие на маркировка на пакетите. Прокуратурата го привлича към административна отговорност за незаконна дейност и мошеничество.

По становище на специалисти от Челябинската държавна медицинска академия, методите на хипнотизиране, използвани от Кашпировски, могат да увредят здравето, тъй като не отчитат индивидуалните особености на пациента и противопоказанията [3]. Така например съветва онкологично болни 100 пъти да прослушат касета със запис на неговия глас [4].

В отговор Кашпировски заплашва, че за необоснованата проверка може дистанционно да предизвика различни изменения в организма на служителите на милицията и на прокуратурата, но няма източници да е осъществил това свое намерение.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]