Ангел Станков (музикант)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ангел Станков
български цигулар и диригент
Роден
Ангел Мирчов Станков
28 април 1948 г. (76 г.)

Учил вНационална музикална академия
Музикална кариера
Инструментицигулка

Ангел Мирчов Станков е български цигулар, диригент и музикален педагог, професор.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 28 април 1948 г. в София. През 1970 г. завършва цигулка в Националната музикална академия в София при Леон Суружон и Владимир Аврамов. След това специализира при Мануг Парикян и Ифра Нийман в Лондон.

От 1996 г. е професор към Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, след това заема и длъжостта  Заместник ректор.

В периода 1981 – 2000 г. е концертмайстор на Софийската филхармония.

От 2001 г. е първи цигулар на квартет „София“, а през 1990-те години на клавирно трио „Димитър Ненов“.

Гастролира в редица държави в Европа, а също така и в САЩ, Япония, Тайван, Южна Корея, Куба и др.

Дирижира оркестрите в Солун, Ниш, Киев, Харков.

Реализирал е записи индивидуално и с цигулково дуо Станков-Радионо за БНР, БНТ, Балкантон,  БиБиСи – Лондон, Радио Хага, Радио Прага, руска и френска телевизия, Йомиури Телевижън, Радио NHK – Япония и др. Записал е много черни плочи, касети и CD-та.  

Като диригент Ангел Станков се развива под ръководството на Христо Иванов, Добрин Петков и Асен Найденов, но се учи и от редица други български и чужди майстори на палката. Дирижирал е множество оркестри между които Националната филхармония на Украйна, симфоничните оркестри в Солун, Скопие и Ниш и Истанбурския камерен оркестър.

През 2003 Станков преподава цигулка в Училището по изскуства в Северна Каролина, САЩ, и прави редица успешни рецитали в страната.

Станков е канен като член и председател на жури на международните конкурси HELEXPO и общогръцкия конкурс за цигулари, както и на множество други местни и международни конкурси.

Ангел Станков е включен в изданието “Кой кой е в музиката” на Кеймбриджкия биографичен институт и е член на консултативния съвет за Източна Европа. Фигурира също в изданието “Кой кой е в България”.

Заедно с Йосиф Радионов е носител на редица престижни награди, между които “Златна Лира” на СМДБ, Диплом за високо изпълнителско майсторство ог XII Световен Младежси Фестивал в Москва, Наградата за изкуство на Екофорум за Мир, Наградата “Златно Перо”, Наградата за изкуство на дружество “Гражданин”, Наградата “100 години Бела Барток ”,

През 1993 г., заедно с Теодора Несторова и Йосиф Радионов, става лауреат на Първия международен фестивал за камерна музика Архив на оригинала от 2022-05-27 в Wayback Machine. в Осака, Япония.

Удостоен е с орден „Член на ордена на Британската империя“ (2009) [1] от Величество Кралица Елизабет II за популяризиране на британската музика и култура в България.

Носител е на наградата „Златен век“ на Министерство на културата.

Награден е от японският император с „Орден на изгряващото слънце - златни лъчи с лента“ за принос към развитието на културните отношения между Япония и България.

Почетен гражданин на София.

"Ангел Станков е не само многообещаващ цигулап, то той притежава голяма чувствителност и благородство на характера, определящи истинския музикант."

Лорд Йехуди Менухин

Частична Дискография[редактиране | редактиране на кода]

  • „Пиеси на бис“ - цигулково дуо Ангел Станков и Йосиф Радионов и Теодора Несторова- пиано (Балкантон БКА 12172)
  • „Виртуозни пиеси за две цигулки“ - цигулково дуо Ангел Станков и Йосиф Радионов и Теодора Несторова- пиано(Балкантон ВКА 11268) 1983 г.
  • „Студиото на Младия Музикант“ (Балкантон ВКА 11961) 1986 г.
  • Osaka International Chamber Music Winning Artists Album (Yomiuri Telecasting Corporation YC 9303) 1993г. Видео запис на изпълнението (минути 32-46).
  • „Брамс Трио Опус 40“- цигулково дуо Ангел Станков и Йосиф Радионов, и Теодора Несторова- пиано (Метроном) 1997 г.
  • „Брамс Сонати“ - цигулково дуо Ангел Станков и Йосиф Радионов и Теодора Несторова- пиано (Гега GC 592) 1997 г.
  • „Бележити Изпълнители“ На Концерт с цигулково дуо Ангел Станков и Йосиф Радионов и Теодора Несторова- пиано (Балкантон ВКМС 7728) 1997 г.
  • Концерт в Зала „България“ 1993 г. - цигулково дуо Ангел Станков и Йосиф Радионов и Теодора Несторова- пиано (Метроном) 1997 г.

Концертни Изяви[редактиране | редактиране на кода]

Софийска Филхармония поддържа списък с изявите на Ангел Станков в Зала България https://sofiaphilharmonic.com/en/artists/angel-stankov/

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Научноинформационен център „Българска енциклопедия“. Голяма енциклопедия „България“. Том 11. София, Книгоиздателска къща „Труд“, 2012. ISBN 9789548104333. с. 4197.