Антарес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Антарес А/В
Звезда
Scorpius constellation map.svg
Общи данни
(Епоха J2000.0)
Ректасцензия 16h 29m 24,4s
Деклинация -26° 25′ 55″
Разстояние 604 ± 188 св. год. (185 ± 58 пк)[1]
Видима зв. величина (V) +1,09
Съзвездие Скорпион
Астрометрия
Радиална скорост (Rv) 3,4[2] km/s
Видимо движение на звездите (μ) RA: − 10,16[2] mas в год.
Dec: − 23,21[2] mas в год.
Паралакс (π) 5,40±1,68 [2] mas
Абсолютна звездна величина (V) −5,28
Характеристики
Спектрален клас M1.5Iab-Ib/B4Ve[2]
Показателен цвят (B − V) 1,87
Показателен цвят (U − B) 1,34
Променливост LC
Физически характеристики
Маса 15 – 18
Радиус 700
Повърхностна темп. 2000 – 3000 K
Светимост (LS) 10 000
Антарес А/В в Общомедия

Антарес (α Scorpii, алфа от Скорпион) е червен свръхгигант и най-ярката звезда в съзвездието Скорпион и шестнадесетата най-ярка звезда на нощното небе (понякога се посочва като петнадесета, ако двете най-ярки компоненти на четворната звезда Капела се броят за една звезда). Наред с Алдебаран, Спика и Регул е една от четирите най-ярки звезди в близост до еклиптиката. Алдебаран, който има почти същия цвят, лежи точно в противоположната страна на Антарес в зодиака.

Етимология: Звездата е назована Антарес поради червения си цвят, твърде сходен с цвета на планетата Марс. Гръцката дума Антарес (анти Арес) означава Съперник или Равен на Марс.

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Сравнение между червения супергигант Антарес и Слънцето. Черната окръжност е с размерите на орбитата на Марс. Арктур също е показан за сравнение на размерите.

Антарес е звезда свъхгигант от клас М, с диаметър приблизително 700 пъти слънчевия диаметър. Ако Антарес се постави на мястото на Слънцето, неговата повърхност ще достигне до мястото между орбитите на Марс и Юпитер. Антарес се намира приблизително на 600 светлинни години от Слънчевата система. Видимата му яркост е около 10000 пъти по-висока от тази на Слънцето. Масата на звездата е изчислена на 15 до 18 слънчеви маси. Големият размер и относително малката маса придават на Антарес много ниска средна плътност.

Най-добрият момент за наблюдение на Антарес е около 31 май всяка година, когато звездата е в противостоене на Слънцето. По това време Антарес изгрява привечер и залязва рано сутрин и така е видим цяла нощ (това разбира се зависи от позицията на наблюдателя върху земното кълбо). За около 2 – 3 седмици преди и след 30 ноември, Антарес не е видим изобщо, тъй като се изгубва в блясъкна на слънцето. Този период на невидимост е по-продължителен в Северното полукълбо, отколкото в Южното полукълбо, тъй като деклинацията на звездата е значително насочена на юг спрямо небесния екватор.

Близнак[редактиране | редактиране на кода]

Антарес има гореща синя звезда-близнак, Антарес Б, от спектрален клас B2.5 и отстояние около 2,9 арксекунди или 550 астрономически единици. С яркост от 5.5 степен, тя е 370 пъти видимо по-бледа от Антарес А, въпреки че на практика е 170 пъти по-ярка от Слънцето. Тя трудно се забелязва с малък телескоп, поради блясъка на Антарес, но при бленда над 150 мм се наблюдава лесно. Близнакът често се определя като зелен на цвят, но това вероятно е ефект от използваните филтри за повишаване на контраста. Антарес Б може да се наблюдава с малък телескоп за няколко секунди по време на закриване на Антарес А от лунния диск. Самият Антарес B е открит именно по време на подобно събитие на 13 април 1819 г.

Орбитата е слабо изучена, периодичността е 878 години.

Позиция спрямо еклиптиката[редактиране | редактиране на кода]

Антарес е сред четирите най-ярки звезди, които лежат на разстояние по-малко от 5° от еклиптиката и затова може да бъде закриван от Луната и по-рядко от планетите от Слънчевата система. На 17 ноември 2400 г. Антарес ще бъде закрит от Венера.

От всичките 21 звезди от първа величина, Антарес сега отстои на най-голямо разстояние от всички останали звезди от същата величина. Това означава, че около Антарес може да се очертае най-голяма окръжност, която да не включва други звезди от първа величина. Най-близката до Антарес звезда от първа величина е Алфа Центавър, лежаща на разстояние приблизително 39° 6,75′. Нормалното движение на Алфа Центавър постепенно увеличава този ъгъл.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. расстояние = 1/параллакс = 1/5,40 ≈ 190 пк ≈ 600 св. лет
  2. а б в г д SIMBAD query result for Antares. // Centre de Données astronomiques de Strasbourg. Архивиран от оригинала на 1 септември 2011. Посетен на 23 января 2009. (на английски)