Антигон II Мататия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Антигон II Мататия
цар на Юдея
Antigonos Mattatias
Antigonos Mattatias

Роден
около 80 г. пр.н.е.
Починал
37 г. пр.н.е. (43 г.)
ПогребанЙерусалим, Израел
Семейство
РодХасмонеи
Антигон II Мататия в Общомедия

Антигон II Мататия (на иврит: מתתיהו אנטיגונוס השני Matīṯyāhū; на гръцки: Αντίγονος Antígonos; на латински: Antigonos Mattatias; † 37 пр.н.е. в Антиохия) е последният цар на Юдея от династията на Хасмонеите (40 – 37 пр.н.е.) през средата на 2 век пр.н.е.

Той е вторият син на Аристобул II (* ок. 100 пр.н.е.; † 49 пр.н.е. в Рим), който е отровен по заповед на Помпей в Рим. По-големият му брат Александер е осъден през 49 пр.н.е. по нареждане също на Помпей в Антиохия и обезглавен.

Римляните помагат на първосвещеника и крал Йоан Хиркан II († 30 пр.н.е.), брат на баща му. Антигон II Мататия продължава политиката на баща си и по-големия си брат.

През зимата 41/40 пр.н.е. партите с трон-принц Пакор I и помоща на римския генерал и републиканец Квинт Лабиен нахлуват в Сирия и Мала Азия и накрая завладяват също Юдея и Йерусалим. С тяхна помощ Антигон побеждава чичо си Хиркан и тетрахите Ирод и Фасаел. Антигон Мататия се обявява сам за цар и първосвещеник и сече монети в Йерусалим.[1]

Антигон II Мататия нарежда да се отрежат ушите на чичо му Йоан Хиркан II, който е депортиран от партите в Месопотамия, за да не може да бъде повече първосвещеник. Фасаел се самоубива в плена си, Ирод бяга с фамилята си от Йерусалим в крепостта Масада.

Тетрарх Ирод продължава борбата против Антигон II Мататия. През 39 пр.н.е. той се връща обратно от Рим и с наемници и римляните продължава борбата. С помоща на щатхалтера на Сирия и Киликия Гай Созий той завладява Йерусалим през пролетта на 37 пр.н.е.

Антигон Мататия трябва да се предаде и моли за милост. Римският генерал Гай Созий обаче го закарва в Антиохия на река Оронт. Там по заповед на Марк Антоний е екзекутиран с брадва през есентта на 37 пр.н.е.[2]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. "Antigonus Matthathias", Jewish Encyclopedia
  2. Ernst Baltrusch: Herodes: König im Heiligen Land. C. H. Beck, 2012, ISBN 978-3-406-63739-1

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Doris Lambers-Petry: Hasmonäer. In: Michaela Bauks, Klaus Koenen, Stefan Alkier: Das wissenschaftliche Bibellexikon im Internet (WiBiLex), Stuttgart 2006.
  • Mahlon H. Smith: Antigonus, Historical Sourcebook by Mahlon H. Smith