Аньоло Бронзино

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Аньоло Бронзино
Agnolo Bronzino
италиански живописец
Alessandro Allori, santissima trinità, 1567-1571 circa, ritratto dei maestri, bronzino.jpg
Роден
Починал
Флоренция, Флорентинска република
Работил в Франческо Мария I дела Ровере
Козимо I Медичи
Аньоло Бронзино в Общомедия

Аньоло Бронзино (Bronzino, пълно име Аньоло ди Козимо ди МарианоAgnolo di Cosimo di Mariano) е италиански живописец, виден представител на маниеризма.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Бронзино рисува фрески, олтарни картини, религиозни, алегорически картини и картини на митологически теми. Славата му обаче се дължи предимно на портретите, които той прави. Бронзино е високобразован и начетен човек и познава добре трудовете на великите му съвременници -хуманисти, като Данте Алигиери и Петрарка. Пише стихове и е член на флорентинската академия.

Аньоло Бронзино се учи при Рафаелино дел Гарбо и Джакопо Понтормо. Заедно с Понтормо той разписва фрески в чертозите на (картезианския монастир) в Галуцо, вила Медичи в Кареджи и Кастело в покрайнините на Флоренция. От 1525 до 1535 година под силното влияние на своя учител Бронзино създава няколко картини с религиозни и митологически сюжети в стила нае маниеризма. Над някои картини художниците работят съвместно, затова точно да се определи тяхното авторство е доста сложно. През 1530 година той става придворен художник на херцога на Урбино Франческо Мария делла Ровере. Бронзино участвова в оформлението на фреските с религиозно и митологическо съдържание на вила Империале в Пезаро. За Гуидобалдо II делла Ровере, Бронзино рисува картината „Състезание между Аполон и Марсий“, а през 1532 година портрет на херцога, с който започва успеха на портретиста Аньоло Бронзино.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]