Ареобинд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Ареобинд.

Ареобинд на консулски диптих

Ареобинд с пълното име Флавий Ареобинд Дагалайф Ареобинд (на латински: Areobindus; Ariovindus, Flavius Areobindus Dagalaifus Areobindus, гръцки: Ἀρεοβίνδος; * 460; † сл. 512) e източноримски политик и военачалник. През 512 г. той е издигнат за анти-император за един ден против Анастасий I.

Ареобинд е син на Флавий Дагалайф (консул 461 г.) и Годистеа (внучка на Аспар) е от гръцко-алански произход. Той се жени за втори път през 479 г. за Аниция Юлиана, дъщеря на западноримския император Олибрий и Плацидия. Той има с нея син, наречен Флавий Олибрий Младши (консул 491 г.). От първия си брак той има син Дагалайф.

През 503 г. Ареобинд е произведен от император Анастасий на magister militum и получава командването в отново избухналата персийска война. През 506 г. той е консул с колега в Италия Флавий Енодий Месала.

През 511 г. настъпват големи недоволства в столицата, след като Анастасий смъква патриарх Македоний и поставя на негово място патриарха на Антиохия, Тимотей I. Въстаналите отиват в дома на Ареобинд и го издигат като император. Ареобинд се крие до следващия ден от тълпата и се обявява за лоялен към Анастасий.

Източници[редактиране | редактиране на кода]