Ариадна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Ариадна.

Ариадна
Dionysos Ariadne Louvre CA929.jpg
Характеристики
Описание героиня от древногръцката митология
Родители Минос
Пасифея
Деца Енопион
Тоант
Ариадна в Общомедия

Ариадна (на старогръцки: Αριάδνη), в гръцката митология, е дъщеря на критския цар Минос и на Пасифея. Свързана е както с битката между Тезей и Минотавъра, така и с бог Дионис. От мита в съвременната култура е останал изразът „Нишката на Ариадна“ – способът, предложен от нея, за да спаси Тезей от изгубване в лабиринтa.

Минос и Тезей[редактиране | редактиране на кода]

Според легендата Минос напада Атина, след като там е убит неговият син. Атиняните го питат за неговите условия да пощади града и Минос изисква от тях да принасят в жертва на Минотавъра веднъж годишно седем младежи и седем девойки, в продължение на девет години.

През една от годините в групата младежи, готвени за жертвоприношението, доброволно се включва младият Тезей, за да убие Минотавъра. Ариадна се влюбва от пръв поглед в него и му дава магически меч и кълбо от червена вълнена нишка, която тя изпрела. Навлизайки в лабиринта, той размотавал кълбото, а след като убил Минотавъра, се върнал до изхода, следвайки оставената нишка. След завръщането му, Ариадна избягва с него в Атина. Но, според Омир, Тезей и Ариадна не останали дълго заедно, тъй като тя е убита от Артемида на остров Диа по обвинение на Дионис[1]. Омир не обяснява какви са обвиненията на Дионис, но според Оксфордския класически речник, Ариадна е била вече женена за Дионис, когато побягва с Тезей.

Легендите гласят също, че първият цар на остров Лемнос е бил Тоас (на гръцки: Θόας), син на Дионис и Ариадна.

Дионис прегръща Ариадна по време на пир

Бележки[редактиране | редактиране на кода]