Пасифея

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пасифея
Pasiphae Minotauros Cdm Paris DeRidder1066 detail.jpg
Характеристики
РодителиХелиос
Персеида
ДецаКатрей
Ариадна
Федра
Андрогей
Минотавър
Пасифея в Общомедия

Пасифея или още Пасифая, Пазифая (на старогръцки: Πασιφάη) в древногръцката митология е дъщеря на Хелиос и нимфата Персеида.[1][2] Съпруга е на критския цар Минос и сестра на вълшебницата Кирка.

След като Минос, въпреки обещанието си, не принесъл в жертва на Посейдон, изпратения от него бик, богът внушил на Пасифея противоестествено влечение към бика[3]. Според друга версия, любовта ѝ към бика възникнала у нея под влияние на Афродита, която по този начин си отмъстила на баща ѝ Хелиос, който я издал на Хефест, че му изневерява с Арес. В резултат от тази връзка на Пасифея, се родил Минотавъра, който бил заключен от Минос в лабиринт. От Минос тя е майка на Ариадна, Главк, Девкалион, Федра и Андрогей.

В мита за връзката на Пасифея с бика намират отражение древни тотемни вярвания, където се отдава почит на животните, родоначалници на племето. В Близкия изток и в Южното Средиземноморие в ролята на тотем-покровител често се намира бик („небесния бик“ в шумерската митология или гръцкия мит за превръщането на Зевс в бик при отвличането на Европа).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Хезиод, Теогония 346.
  2. Аполодор, Митологическа библиотека, I, 9, 1
  3. Аполодор, Митологическа библиотека, III, 1, 4