Арсений I Сремски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Арсений Сремски)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Икона с лика на Арсений Сремски в музея на Рилския манастир

Арсений I Сремски или само Арсений Сремски е вторият архиепископ на сръбската православна църква след Свети Сава.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в село Добър, близо до Сланкамен, в историческата област Срем, сега Войводина. Точната му дата и година на раждане не са известни.

Монах е още на млади години. Чувайки за делата на Свети Сава, отива при него в манастира Жича, където е ръкоположен за игумен, а по-късно и за архимандрит. Арсений е избран за сръбски архиепископ по волята на Свети Сава през 1233 година, преди второто и последно пътуване на основателя на сръбската православна църква до Йерусалим.

По време на унгарското нашествие от север в Рашка, с последвал палеж на православни църкви и манастири от католиците-унгарци, Свети Сава изпраща Арсений да намери на юг спокойно и подходящо място за архиепископската катедрала, и той се спира на Печ. Тук съгражда църквата „Свети апостоли“, наречена впоследствие „Възкресение господне“. Фрески с неговия образ се пазят и до днес в църквата.

Арсений пътува заедно със Стефан Владислав до Търново, за да пренесат останките на Свети Сава в манастира Милешево. Той коронясва за крал Стефан Урош I, като ѝ съдейства за кралско благоволение за издигането на манастирите Сопочани и Градец.

Оттегля се поради тежка парализа от предводителството на сръбската църква през 1263 г. Почива на 28 октомври 1266 г. в Печ, и е погребан в съградения от него храм. Днес мощите му се пазят в манастира Ждребаоник до Даниловград в Черна гора. Житието и службата посветена на него са дело на Данило II.

Сръбската православна църква отбелязва всяка година паметта на Арсений Сремски на 28 октомври стар стил, или на 10 ноември нов стил.

Свети Сава сръбски архиепископ (1233 – 1263) Сава II