Атанас Папаризов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Атанас Папаризов
български политик
Роден: 5 юли 1951 г. (65 г.)
Народен представител в:
XXXIX НС   XL НС   XLII НС   

Атана̀с Атана̀сов Папарѝзов е български политик от Българската социалистическа партия (БСП), до 1990 – от Българската комунистическа партия (БКП). Министър в няколко правителства.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Атанас Папаризов е роден на 5 юли 1951 г. в София. Завършил е английска гимназия и „Международни икономически отношения“ в МГИМО, Москва (1977). До 1990 г. работи в Министерството на външната търговия (по-късно: Министерство на външно-икономическите връзки). Специализирал е в Харвардския университет. Владее английски, френски, испански, руски и шведски език.

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

Министър на външноикономическите връзки в правителството на Андрей Луканов и в правителството на Димитър Попов.

В правителството на Жан Виденов от 23 януари 1996 до 12 февруари 1997 е министър на търговията и външно-икономическото сътрудничество.

  • народен представител от ПГ на „Коалиция за България“;
  • председател на Съвета по европейска интеграция на НС;
  • член на Комисията по външна политика и международните връзки на БСП;
  • член на Съвета по социално-икономическа политика;
  • депутат в Европейския парламент (2007–2009).

Текущи скандали[редактиране | редактиране на кода]

След скандала с Димитър Стоянов има нов скандал за отношението към циганите на наш евронаблюдател в Европейския парламент. Нидерландската депутатка от Групата на зелените Елс де Хрун обвини българския евронаблюдател от левицата Атанас Папаризов, че на 11 октомври 2006 е обидил нейния македонски асистент от ромски произход Мартин Демировски. Пред „По света и у нас“ Папаризов отрича да е отправял обиди. [1]

Подробно описание на скандала, с версиите на де Хрун и Папаризов има на Нетинфо. [2]

Събитията, без подробностите, са следните: 21 евродепутати решават да организират представление на известния испански танцьор на фламенко от цигански произход Хоакин Кортес в ЕП. Търсят съдействие, обръщат се и към Папаризов. Към него са насочени от Сергей Станишев, а Папаризов е упълномощен да разговаря. Обсъждат да се помогне, като България заплати за обяд на Кортес, придружаващата го ромска делегация и още 40 души сумата 2 000 €. Общите разходи около визитата им по план са 37 550 €. Исканото съдействие е да се поеме част от тази сума.

Тогава въпросният македонски циганин Демировски, асистент на де Хрун, казва, че „България трябва да плати обяда, за да изкупи вината за поведението на наблюдателя Димитър Стоянов“. Папаризов възразява в смисъл, че това ще е съдействието на България във връзка с Десетилетието на циганското включване, в поемането на част от въпросните 37 550 € разходи няма да участваме, а по-нататъшното обсъждане на нашата помощ ще го води с де Хрун лично.

Според версията на де Хрун Папаризов „... използва обидни думи срещу моя помощник Демировски, който е от цигански произход и който ме съпровождаше.“ Според нея думите са: „Кой сте вие да ми кажете какво да правя, вие не сте никой за мен! Не искам да говоря с вас по този въпрос“.

Папаризов реагира веднага, като изпраща отговора си, съдържащ неговата версия, до всички евродепутати.

Отзиви за скандала[редактиране | редактиране на кода]

В Народното събрание по този случай не се провеждат никакви дебати, за разлика от предишния подобен случай.

В печата се отправя намек, че „личен асистент“ или „асистентка“ в Европейския парламент са лица, често имащи сексуална връзка с този, на когото са асистенти. И се критикува Папаризов за това, че с неговия международен опит би трябвало да знае „брюкселския жаргон“ и да е по-внимателен с „личния асистент“ на госпожа Елс де Хрун.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Нов ромски скандал в Европарламента - БНТ, Надежда Василева, 16.10.2006
  2. Елс де Хрун ни намеси във втори евроскандал. // Нетинфо. Вестник „Монитор“, 2006-10-17. Посетен на 2007-04-11.
  3. Евронакисване. // Вестник „Монитор“. 2006-10-18. Посетен на 2007-04-11.
Петър Башикаров министър на външноикономическите връзки (22 септември 1990 – 19 декември 1990) Атанас Папаризов
Атанас Папаризов министър на външноикономическите връзки (20 декември 1990 – декември 1991)
Кирил Цочев министър на търговията и външно-икономическото сътрудничество (23 януари 1996 – 12 февруари 1997) Даниела Бобева