Бенжамин Аструг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бенжамин Аструг
Лична информация
ПрякорБенжо
Роден26 юни 1916 г.
Починал1 януари 2006 г. (89 г.)
Второ гражданство Чехословакия
Постляв инсайд
Юношески отбори
Сокол (София)
Професионални отбори¹
ГодиниОтборМГ
1932 – 1939
1945
1946
1947 – 1949
АС-23
Бенковски (София)
Чавдар (София)
Кладно


5
-
(–)
(–)
(1)
(–)
Национален отбор
1938 България1(0)
1. Информацията за мачовете и головете включва само местните първенства .

Бенжамин Аструг – Бенжо (на чешки: Benjamin Astrug) е български и чехословашки футболист и филмов деец от еврейски произход.

Играе на поста ляв инсайд. Има 1 мач за националния отбор по футбол на България.

Кариера на футболист[редактиране | редактиране на кода]

В България[редактиране | редактиране на кода]

Започва кариерата си в „Сокол“ (София). През 1932 г. започва да играе в „АС-23“ (София), като е включен в мъжкия тим още на 16-годишна възраст. По онова време футболът не е професионален и Аструг работи в книжния склад на братя Леви. През есента на 1938 г. записва единствения си мач за националния отбор на България – при загубата от Германия с 1:3. След този мач обаче е освободен от АС-23, защото включването на евреин в състава се е сметнало за провокация срещу нацисткия режим в Германия.

По време на Втората световна война прекратява спортната си кариера, тъй като е изселен в Трявна, където работи в текстилната фабрика до 1944 г. След края на войната играе в „Бенковски“ (София) и „Чавдар“ (София). За Чавдар има 5 мача и 1 гол в Първа софийска дивизия и 5 мача в турнира за Купата на Червената армия.

В Чехословакия[редактиране | редактиране на кода]

През 1947 г. заминава да учи в Прага, Чехословакия, където играе 2 сезона за СК Кладно заедно с българските футболисти Стефан Божков и Борислав Футеков.

След спорта[редактиране | редактиране на кода]

След като завършва електроинженерство, спира с футбола.

От 1956 г. до края на 1980-те години работи като специалист по звукозапис в телевизията в Прага и получава чехословашко гражданство. Той е тонрежисьор на понече от 30 филма и сериала някои с асистент от Иво Шпал.[1] Някои от детските филми, на които Аструг е звукорежисьор, са излъчвани в България във вечерното детско предаване „Лека нощ, деца“ на БНТ.

Умира на 1 януари 2006 г.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Ваншни препратки[редактиране | редактиране на кода]