Битка при Екном

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Битка при Екном
Първа пуническа война
Battle of Cape Ecnomus.jpg
Информация
Период 256 пр.н.е.
Място Край бреговете на нос Екном, в Сицилия
Резултат Римска победа
Страни в конфликта

Vexilloid of the Roman Empire.svg Римска република

Carthage standard.svg Картаген

Командири и лидери

Марк Атилий Регул
Луций Манлий Вулзон Лонг

Хамилкар
Ханон

Сили

Около 330 кораба
Прибл. 140 000 гребци и моряци

Около 350 кораба
Над 150 000 гребци и моряци[1]

Жертви и загуби

24 потънали кораба

30 потънали кораба
65 пленени кораба

Битка при Екном в Общомедия
Развитие на битката
(схема на английски език)
Римските бойни линии са в синьо, картагенските – в зелено. От горе – първоначално разположение на силите, по средата – начало на сблъсъка, от долу – развръзка.

Битката при Екном е морско сражение между Рим и Картаген, състояло се през 256 г. пр.н.е., по време на Първата пуническа война.

Ход на военните действия[редактиране | редактиране на кода]

На път за картагенските владения в Северна Африка римската флота (330 кораба, предвождани от консулите Марк Атилий Регул и Луций Манлий Вулзон) е пресрещната от картагенската (350 кораба начело с Хамилкар и Ханон) при нос Екном, край южните брегове на Сицилия. В последвалия сблъсък квинкверемите, плаващи в центъра на картагенския боен ред, увличат в преследване двамата консули с главните римски сили в открито море. В това време една картагенска ескадра се промъква покрай брега и напада римските транспортни кораби, а друга ескадра атакува в тил римския резерв. В тези два участъка картагенските кораби са по-многобройни, но не успяват да се възползват от това, тъй като римляните разполагат с повече пехота и имат надмощие в абордажните схватки.

Развръзката настъпва, когато Регул и Вулзон прогонват своя противник, а след това се връщат да помогнат на притиснатия си ариергард. Картагенската флота отстъпва на части, а десетки квинквереми са блокирани между римляните и сицилианския бряг.[2]

Последици[редактиране | редактиране на кода]

Битката при Екном е едно от най-големите сражения през Античността. От двете воюващи страни в нея вземат участие общо около 290 000 души (в т. ч. войници, но главно моряци и гребци).[3] Римляните губят 24 свои кораба, но потопяват 30 и пленяват 64 картагенски. Разбитата картагенската флота се оттегля в Туниския залив и позволява на римляните да слязат без повече препятствия на африканския бряг.[4] Военните действия в Картагенска Африка завършват година по-късно (през 255 г. пр.н.е.) с разгром на римските нашественици.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Полибий, 1:25 – 26
  2. Теодор Момзен. History of Rome. Vol. II. London 1868, pp. 44 – 45 (достъп от Google Books, 27.1.2010)
  3. Хлевов А. А. Морские войны Рима. „Издательский дом Санкт-Петербургского государственного университета“. Санкт-Петербург, 2005: Сражения на море в ходе Первой Пунической войны (достъп от Римская слава, 27.1.2010)
  4. Mommsen. History of Rome. Vol. II, p. 45