Боню Ангелов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Боню Ангелов
български филолог старобългарист
Роден
Починал
26 октомври 1989 г. (74 г.)
Научна дейност
Област Филология
Образование Софийски университет
Работил в Институт за български език при БАН
Институт за литература при БАН

Проф. Боню Ангелов Стоянов е български филолог, работил в областта на средновековната българска и руска литература.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Боню Ангелов е роден на 6 януари 1915 г. в село Ягода, Старозагорско. Основно образование получава в родното си село, а средно - в смесената гимназия в Казанлък (1929-1934). Завършва като частен ученик в Стара Загора (1934), понеже е изключен от гимназията в Казанлък за участие в ученическа стачка. Следва славянска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (1934-1938).

Боню Ангелов учителства последователно в Плевен, Карлово и Казанлък, директор е на Казанлъшката мъжка гимназия (1944-1945). От 1946 г. е научен сътрудник в Българска академия на науките - отначало в Института за български език, а от 1949 г. в Института за литература. От 1957 г. е старши научен сътрудник. От 1967 г. е професор в Института за литература. Член е на Българската комунистическа партия.

Умира на 26 октомври 1989 г. в София.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Научните интереси на Боню Ангелов се съсредоточават върху Кирило-Методиевата проблематика, Паисиевата епоха, руско-българските отношения, въпросите около Слово о полку Игореве, издаването на старославянски съчинения. Автор е на „Празникът на славянските просветители Кирил и Методий (произход и развитие)“.

Боню Ангелов е един от авторите на първи том от „История на българската литература“ (1962). Съавтор е на учебници за гимназии и за учителски институти. Участва в издаването на съчиненията на Климент Охридски (том първи, 1970).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]