Бранко Младенович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Бранко Младенов)
Jump to navigation Jump to search
Бранко Младенович
Бранко Младеновић
владетел на Охрид
Починал
март 1365 г.

Бранко Младенович (на сръбски: Бранко Младеновић или Branko Mladenović) е родоначалник на династията Бранкович и властел при Стефан Душан.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Най-старите известни членове на фамилията са баща му войводата Младен и чичо му Никола. Присъствието на братята Младен и Никола е отразено още в двора на Стефан Милутин. Територията на поземлените родови владения се е простирала в района на Дреница, днешно Косово. Като гранични властели те енергично подкрепят военната кампания на Милутин срещу Византия.

Реалният възход на династията започва по времето на Стефан Дечански, когото те подкрепят в борбата му за престола срещу Стефан Константин. Като награда войводата Младен добива управлението на Требине и Драчевица, а брат му Никола е споменат като жупан в Северна Албания. След 1326 година войводата Младен умира и е наследен от сина си Бранко.

Младен има и дъщеря - Радослава Бранкович женена за великия жупан Алтоман Войнович на Хум, от който брак се ражда бъдещия властел на западносръбските земи Никола Алтоманович. От баща си Бранко поема управлението на Требине. В сблъсъка на Стефан Душан със Стефан Дечански Бранко взема страната на младия крал или се отличаването в превземането на Охридската област[1], заради което е възнаграден с правото да я управлява, а след обявяването на Душан за цар получава и севастократорска титла от него.

Бранко Младенович има трима сина и една дъщеря:

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Матанов, Христо. Средновековните Балкани: Исторически очерци, Парадигма, София, стр. 365.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бранко Младеновић“ в Уикипедия на сръбски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
     Портал „Македония“         Портал „Македония