Бранко Младенович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Бранко Младенов)
Направо към: навигация, търсене
Бранко Младенович
Бранко Младеновић
владетел на Охрид
Починал
март 1365 г.

Бранко Младенович (на сръбски: Бранко Младеновић или Branko Mladenović) е родоначалник на династията Бранкович и властел при Стефан Душан.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Най-старите известни членове на фамилията са баща му войводата Младен и чичо му Никола. Присъствието на братята Младен и Никола е отразено още в двора на Стефан Милутин. Територията на поземлените родови владения се е простирала в района на Дреница, днешно Косово. Като гранични властели те енергично подкрепят военната кампания на Милутин срещу Византия.

Реалният възход на династията започва по времето на Стефан Дечански, когото те подкрепят в борбата му за престола срещу Стефан Константин. Като награда войводата Младен добива управлението на Требине и Драчевица, а брат му Никола е споменат като жупан в Северна Албания. След 1326 година войводата Младен умира и е наследен от сина си Бранко.

Младен има и дъщеря - Радослава Бранкович женена за великия жупан Алтоман Войнович на Хум, от който брак се ражда бъдещия властел на западносръбските земи Никола Алтоманович. От баща си Бранко поема управлението на Требине. В сблъсъка на Стефан Душан със Стефан Дечански Бранко взема страната на младия крал или се отличаването в превземането на Охридската област[1], заради което е възнаграден с правото да я управлява, а след обявяването на Душан за цар получава и севастократорска титла от него.

Бранко Младенович има трима сина и една дъщеря:

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Матанов, Христо. Средновековните Балкани: Исторически очерци, Парадигма, София, стр. 365.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бранко Младеновић“ в Уикипедия на сръбски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
     Портал „Македония“         Портал „Македония