Брукс (хребет)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Disambig.svg Тази статия е за хребета Брукс. За други значения вижте Брукс.

Брукс
Арктическо национално убежище за диви животни, река Канинг.
Relief map of USA Alaska.png
68.2° с. ш. -152.25° и. д.
Местоположение на картата на САЩ Аляска
Общи данни
МестоположениеСеверната част на Аляска и Юкон
Част отСкалисти планини
Най-висок връхИсто
Надм. височина2736 m
Подробна карта
Карта на планината
Карта на планината
Брукс в Общомедия

Брукс (на английски: Brooks Range) е мощна планинска система, намираща се в северозападния ъгъл на Северна Америка, в САЩ и Канада. Разположена е в северната част на щата Аляска в САЩ и в северозападната част на федералната територия Юкон в Канада.

Наименование[редактиране | редактиране на кода]

Съвременното име на хребета е дадено през 1925 г. в чест на американския геолог Алфред Брукс, който в периода 1903 – 1924 г. ръководи местното отделение на Геологическата топографска служба на САЩ[1].

География[редактиране | редактиране на кода]

Планината се простира разположен от запад на изток в северната част на Аляска в САЩ и северната част на Юкон, Канада. Дължината ѝ е 1190 km, ширината до 530 km[2], а средната надморска височина 2000 – 2500 m. Най-високият връх е Исто – 2736 m[3]. Състои се от отделни планински масиви, разделени от дълбоки речни долини: Де Лонг (1530 m), Бърд (1433 m) и Шуотка (2523 m) на запад, Ендикот (2370 m) и Филип Смит (2452 m) в средата, Дейвидсън и Бритиш Маунтинс (2736 m) на изток, като последния на канадска територия се свързва с планината Ричардсън. На север планинската система постепенно се понижава към Арктическото плато, на юг – към обширното плато Юкон, по което тече река Юкон, а на запад достига до бреговете на Чукотско море. Планината е на възраст около 115 – 145 милиона години[4] и е изградена предимно от долнопалеозойски варовици, кварцити, шисти и пясъчници.[5]

В САЩ планината се приема за част или продължение на Скалистите планини, докато в Канада се разглежда като отделно образувание от големия планински масив, като границата между двете е река Лиард[6][7].

Други високи върхове са: Исто (на английски: Mount Isto, 2736 m), Хъбли (на английски: Mount Hubley, 2668 m) и Майкълсън (на английски: Mount Michelson, 2699 m). Всички основни върхове са покрити от ледници. Широко разпространение имат древните ледникови форми на релефа. Много характерни са каменистите сипеи и оголените скали. Планината Брукс е вододел на реките от северния склон Канинг, Сагаваниргток, Купарук, Иткилик, (Колвил, Икпикпук, Мид, Утукук, коколик, Ноитак и др., вливащи се в Северния ледовит океан и на десните притоци на река Юкон (Коюкук, Шандалар, Шинджек, Колин и др.) от южния склон, вливаща се в Тихи океан.[5]

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът е субарктичен, суров, с продължителни полярни нощи и дни. Благодарение на океанските течения снежната покривка не е дебела, но поривите на силните ветрове донасят много ниски температури.

Флора[редактиране | редактиране на кода]

Покрай планината преминава границата на арктическия фронт. Тук се намира и границата на дървесната растителност. В северните склонове на хребета се срещат единствено дървета Балсамова топола (на латински: Populus balsamifera). Основната растителност е представена от планинска тундра.

Фауна[редактиране | редактиране на кода]

От едрите бозайници тук се срещат вълци, мечки гризли, лосове, овен на Дал и многочислени стада от карибу[8].

Инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

В района на прохода Атиган преминава автомобилното трасе Долтън (Dalton Highway) и част от нефтопровода Трансаляска. Липсват големи населени места. Има само две селца, населени с ескимоси – Анактувук Пас и Арктик Вилидж.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Brooks Range. // Britannica Student Encyclopaedia. Britannica. Архивиран от оригинала на 20 март 2012. Посетен на 23 октября 2008. Архив на оригинала от 2012-03-20 в WebCite
  2. https://peakbagger.com/range.aspx?rid=100
  3. https://peakbagger.com/peak.aspx?pid=131
  4. Ned Rozell. Limestone: The Building Block for Tilting Brooks Range Peaks. // Alaska Science Forum. Geophysical Institute of the University of Alaska, Fairbanks. Архивиран от оригинала на 20 март 2012. Посетен на 23 октября 2008. Архив на оригинала от 2012-03-20 в WebCite
  5. а б ((ru)) «Большая Советская Энциклопедия» – Брукса хребет, т. 4, стр. 60
  6. The Encyclopedia Americana, Volume 23, page 618 (Grolier 2000).
  7. Safire, William. The New York Times guide to essential knowledge: a desk reference for the curious mind, page 623 (Macmillan 2007).
  8. Brooks Range. // Alaska Science Forum. Bivouac.com – Canadian Mountain Encyclopedia. Архивиран от оригинала на 20 март 2012. Посетен на 23 октября 2008.